Blumberg: Tramp podržao Haftarov plan o preuzimanju kontrole u Libiji

Zvanični Vašington dosad je podržavao – zajedno sa Velikom Britanijom, EU i Ujedinjenim nacijama – Vladu nacionalnog saglasja u Tripoliju

Američka novinska agencija Blumberg, koja se pozvala na svoje izvore u vrhu Trampove administracije, objavila je da je Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa komandantom Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifom Haftarom podržao njegovu ofanzivu na glavni grad Libije.

Zvanični Vašington dosad je podržavao – zajedno sa Velikom Britanijom, EU i Ujedinjenim nacijama – Vladu nacionalnog saglasja u Tripoliju, a ista agencija tvrdi da je predsednik SAD pritom odao feldmaršalu priznanje na dosadašnjoj borbi protiv terorista i zaštiti libijskih „naftnih resursa“.

Taj „izvor“ je čak otkrio da je Tramp naglasio da SAD podržavaju „svrgavanje vlade u Tripoliju koju podržavaju UN“. Još jedan „izvor“ je naveo da je prethodno sa haftarom razgovarao Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, koji je takođe podržao Haftarovu ambiciju da celu Libiju stavi pod svoju kontrolu. Iz Brisela je već odreagovano, ali prilično meko, iako je Haftarova ofanziva osuđena.

Saopšteno je da EU očekuje da predsednik SAD razjasni svoju promenjenu poziciju povodom Libije. U Briselu se procenjuje da je Tramp odlučio da stane iza Haftara jer ga podržavaju i Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Saudijska Arabija. Iz drugog plana – i Rusija. Istovremno je ukazano da je u borbama za Tripoli prethodnih dana poginulo oko 300 ljudi, a još najmanje 1.000 bilo ranjeno.

UN i London Haftara i dalje smatraju „agresorom“. Međutim, Bela kuća je demantovala da je Tramp podržao Haftara i pozvala agenciju da ne širi netačne informacije. I ovo je, kao što se vidi, prilično meko, što navodi na zaključak da je podrške bilo, ali da se američki vrh predomislio ili tog koraka naprosto uplašio. Moguće je da je javna podrška povučena, ali da Haftaru iz SAD niko neće smetati da zauzme Tripoli.

Nezavisno od svega, Haftarova pobeda bi stavila makar privremenu tačku na haos i građanski rat koji ne prestaju od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. U režiji vodećih zapadnih država. Haftar je „ofanzivu na Tripoli“ objavio 4. aprila.

 

Izvor Fakti, 24. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u