Sastanak Putina i Kima trajao dva sata, Putin pregovore ocenio „temeljnim“

Putin je rekao da je sa Kimom razgovarao o situaciji na Korejskom poluostrvu i da su imali „značajnu diskusiju“

Predsednici Rusije i Severne Koreje, Vladimir Putin i Kim Džong Un, sastali su se u Vladivostoku. Reč je o prvom susretu Kima i Putina. Ruski predsednik je primio Kima u kampusu Univerziteta u Vladivostoku a samo uvodni deo sastanka bio je otvoren za medije. Sastanak je trajao skoro dva sata iako je bilo predviđeno da traje 50 minuta.

Putin je rekao da je sa Kimom razgovarao o situaciji na Korejskom poluostrvu i da su imali „značajnu diskusiju“ kao i da su razmenili poglede o tome na koji način bi situacija mogla da se poboljša.

Ruski predsednik je na početku sastanka izrazio uverenje da će Kimova poseta doprineti rešenju situacije na Korejskom poluostrvu. Takođe je pozdravio napore Pjongjanga za normalizaciju odnosa sa Južnom Korejom i SAD.

Kim Džong Un je naveo da je razgovarano o načinima da se strateški promoviše stabilnost i zajednički upravlja situacijom. Nakon sastanka dva lidera, usledio je sastanak delegacija dve države.

 

Izvor Rojters/RTS, 25. april 2019.

PUTIN: PREGOVORI SU BILI TEMELjNI
Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon pregovora sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, koji su u Vladivostoku trajali nešto manje od dva sata, izjavio da su pregovori bili temeljni, te da su imali priliku da razgovaraju o perspektivama bilateralnih odnosa.

„Samo što se završio susret u formatu tet-a-tet. Imali smo priliku da razgovaramo o istoriji naših odnosa, da razgovaramo o problemima današnjice, ali i o razvoju bilateralnih veza“, rekao je Putin.

Putin je takođe rekao i da su dvojica lidera razgovarali o situaciji na Korejskom poluostrvu, da su razmenili mišljenja o tome šta bi trebalo uraditi kako bi se prilike u tom regionu poboljšale. Kratko se medijima obratio i Kim Džong Un, rekavši da je susret sa Putinom bio konstruktivan. On je izrazio nadu da će ovakvi korisni susreti biti nastavljeni i u budućnosti.

On je izrazio zadovoljstvo što je doputovao u Rusiju, ali i naglasio da je u Vladivostok stigao sa ciljem da razgovara o tome kako pronaći rešenje za problem Korejskog poluostrva. Nakon završetka sastanka Putina i Kima počeli su pregovori u širem sastavu ruske i severnokorejske delegacije.

 

Izvor Sputnjik, 25. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u