Sastanak Vučića i Sija u Velikom domu naroda

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Inicijative „Pojas i Put“ i da dve zemlje treba da unaprede saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put“. Predsednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.

U fokusu razgovora bile su pre svega ekonomska saradnja dve zemlje i Kosovo i Metohija. „Dugujemo veliku zahvalnost i Vama lično i Narodnoj Republici Kini za sve što ste uradili za Srbiju“, poručio je Vučić i pozvao Sija da poseti našu zemlju i vidi rezultate saradnje Srbije i Kine.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Inicijative „Pojas i Put“ i da dve zemlje treba da unaprede saradnju u tom okviru radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane.

Kineski mediji su izdvojili da je predsednik Vučić izrazio čvrstu podršku Inicijativi jer je ona donela pravi benefit građanima Srbije. Vučić je rekao i da je Srbija kao lojalni prijatelj Pekinga podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

O daljem razvoju bilateralnih odnosa srpski predsednik je razgovarao i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine. „Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa Vangom Huningom o daljem razvoju bilateralnih odnosa i saradnji u okviru inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ „, objavljeno je na instagram nalogu „Budućnost Srbije“. Vučić je dodao da je srećan zbog posvećenosti državnog vrha Kine za dalje unapređenje odnosa dve zemlje.

Vučić se obratio i na panelu KP Kine „Povezivanje među ljudima“ koji je održan uoči početka Drugog foruma „Pojas i put“. Naveo je da je Srbiji važno da sarađuje sa Kinom, jer se radi o velikoj sili, koja za razliku od drugih, ne vrši pritisak, već i malim zemljama prilazi uvek s poštovanjem.

Naglasio je da saradnja među ljudima ne sme biti tretirana kao neka stvar na marginama, već da ona predstavlja osnovu za izgradnju svih drugih oblika kooperacije. On je, na početku obraćanja, preneo prisutnima, da je upravo imao sastanak sa predsednikom Kine i generalnim sekretarom Komunističke partije Si Đinpingom i da je sa njim razgovarao o veoma važnim pitanjima.

„Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje. Srbija je relativno mala zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa sedam miliona stanovnika, i najveća je država na Zapadnom Balkanu. Znam koliko ima puno značajnijih igrača na međunarodnoj areni za Kinu nego što je Srbija. Ali ima nešto posebno što veže naše dve zemlje i ljude, kao i KP i SNS, kao dve najveće stranke“, objasnio je Vučić.

„KINA POSTAJE SVE MOĆNIJA“
Prema njegovim rečima, kineska politika vođena predsednikom Sijem uspela je nešto mnogo više nego bilo ko drugi u savremenom svetu. „Danas možete videti da iako suočena sa velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i ekonomskih konkurenata sa zapada, Kina ne samo da postaje sve moćnija već ima sve više prijatelja širom sveta“, rekao je Vučić.

Vučić podseća da je Srbija na putu ka EU i istovremeno naglašava da ima nešto što posebno odlikuje Kinu od drugih velikih sila. „Kada govorite sa velikim silama Zapada uvek postoji neka vrsta pritiska sa kojim se suočavate, a kada razgovarate sa Kinom i njenim liderima suočeni ste uvek s poštovanjem“, naglasio je Vučić.

Ako Peking nastavi i zadrži taj pristup prema malim nacijama i zemljama, stav poštovanja i međusobnog uvažavanja, to je nešto što čitav svet želi da vidi i steći će nove prijatelje i ljude koji će podržavati kineske ideje, dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su potpisale inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, uradila mnogo. Po dolasku u Peking, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Prvog dana posete Pekingu potpisano je više sporazuma i memoranduma o saradnji. Predsednik Srbije učestvovaće na drugom Forumu „Pojas i put“, koji okuplja 40 šefova država i vlada i biće jedan od trojice lidera koji će govoriti na zatvaranju skupa. Srpski predsednik razgovaraće i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u