Danas je Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu

Veliki petak je uvod i priprema za najveći hrišćanski praznik Vaskrs

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, Veliki petak se obeležava strogim postom i uzdržavanjem od bilo kavog veselja i proslava, a po narodnoj tradiciji, tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovestima. Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Isus je na Veliki petak odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Običaj farbanja jaja datira iz 12. veka, a na ovom podučju ga je najverovatnije uvela crkva u 16. veku, prenosi Tanjug.

Da su se jaja ukrašavala u tom periodu, potvrđuju i turski izvori koji beleže obavezu da se spahiji, povodom hrišćanskog Vaskrsa, donese na dar tri, pet ili deset uskršnjih jaja. Veliki petak je uvod i priprema za najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

 

Izvor Politika, 26. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u