Gujon: Narod na KiM se ne predaje, Uskrs simbol novog početka

„Koristim ovu priliku da slavim u Beogradu, gde je atmosfera dobra, ali, naravno, ne može da se poredi sa Gračanicom i Visokim Dečanima“

Francuski humanitarac Arno Gujon kaže za RTS da je uskršnja atmosfera u Beogradu dobra, ali da se ne može porediti sa onom u Gračanici i Visokim Dečanima. Srbi na KiM imaju jaku veru i pravi su primer kako se treba ponašati kada je teško, ističe Gujon.

Osnivač Fondacije „Solidarnost za Kosovo Arno Gujon rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je za Božić i Uskrs obično na KiM, ali da je sada u Beogradu zbog zabrane ulaska na Kosovo koju su uvele prištinske vlasti.

„Koristim ovu priliku da slavim u Beogradu, gde je atmosfera dobra, ali, naravno, ne može da se poredi sa Gračanicom i Visokim Dečanima“, smatra Gujon.

I njegovi prijatelji na KiM se nadaju već 20 godina da će imati bolje sutra, navodi Gujon i dodaje da imaju jaku veru i da se ne predaju.

„Oni su hrabri i pozitivni, idu napred, ne kukaju. Oni su pravi primer kako treba da se ponašamo kada nam je teško“, ističe francuski humanitarac.

Uskrs je uvek praznik nadanja i vere, jer posle Velikog petka, koji je najtužniji dan u godini, kad se misli da je sve gotovo, dođe nedelja kada je vaskrsenje i novi početak, kaže Gujon.

„BEZ NAZNAKA O UKIDANjU ZABRANE ULASKA NA KIM“
Kaže da nema nema novih naznaka kada će zabrana biti ukinuta, ali da se nada da će taj problem biti rešen.

Obratio se, kaže, svima, dobio podršku Eparhije raško-prizrenske i države, a bio je primljen u ambasadi Francuske u Beogradu.

„Znam da je francuska ambasada u Prištini izdala demarš prištinskim vlastima“, navodi Gujon.

Zabrana je, kako ističe, svakako politička odluka, jer nema razloga da se blokira ulazak humanitarcu.

Međutim, ona ga nije sprečila da se bavi humanitarnim radom, pa je pre nekoliko dana njegova organizacija obnovila tri škole na KiM.

Gujon ističe da su za sedam godina obnovili 34 škole i u to uložili 700.000 evra, zahvaljujući francuskim porodicama koje su donirale novac.

Sledeće akcije su proširenje farme za krave muzare i letovanje za decu iz srpskih enklava, najavljuje francuski humanitarac.

POŽAR U NOTR DAMU I PALjENjE SRPSKIH CRKAVA NA KIM
Govoreći o reakcijama na veliku nesreću koja je zadesila katedralu Notr Dam, kaže da ne poznaje nijednog Francuza koji nije bi tužan.

On je, kaže, tog dana imao isti osećaj kao kada je gledao pogrom Srba 2004. godine.

Dodaje da je u Srbiji bilo ljudi koji su bili ogorčeni, jer nije bio isti tretman kada su u vreme pogroma ekstremisti zapalili srpske crkve.

„Ali ne možemo da budemo srećni kada se to dogodi nekom drugom“, naglašava Gujon koji smatra da Notr Dam nije samo simbol Francuske, već Evrope i hrišćanstva.

Veoma je srećan zbog velikog broja reakcija Srba koje je lično dobio. Takođe, smatra da Vlada donacijom za obnovu Notr Dama pokazuje solidarnost.

 

Izvor RTS, 28. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u