Asanžov otac: Džulijan je prodat za kredit od MMF-a

„SAD su bile odlučne da mu unište život iz kojeg god razloga. Oni žele da pokažu kako će proći svi koji se bore za istinu“

Ekvador je trampio Džulijana Asanža za kredit Međunarodnog monetarnog fonda, koji se može dati samo uz odobrenje Vašingtona, rekao je Džon Šipton, otac suosnivača Vikiliksa.

„Ekvador nema svoju valutu. Koristi američki dolar“, rekao je Šipton za emisiju „60 minuta Australije“. Ne možete dobiti kredit od MMF-a ukoliko ga Sjedinjene Države ne odobre, objašnjava Šipton. Krajem februara, Ekvador je postigao sporazum o finansiranju sa MMF-om u iznosu od 4,2 milijarde dolara kako bi održao svoju ekonomiju.

Manje od dva meseca kasnije, predsednik Ekvadora Lenjin Moreno opozvao je Asanžov politički azil. Asanža je uhapsila britanska policija, koja ga je izvela iz ekvadorske ambasade u Londonu. Tamo je bio gotovo sedam godina, strahujući od ekstradicije u SAD zbog objavljivanja poverljivih informacija o aktivnostima vlada više zemalja na portalu Vikiliks. Asanžov otac rekao je da mu je sada glavni strah da će Britanija deportovati Asanža u SAD.

Formalno, Amerikanci žele da pokrenu postupak protiv osnivača Vikiliksa zbog navodne sajber-zavere sa bivšim vojnikom američke vojske Čelsijem Maningom, koji je prosledio hiljade vojnih dokumenata Amerike Vikiliksu. Međutim, mnogi veruju da će se broj optužbi nagomilati ukoliko se Asanž isporuči Americi.

„SAD su bile odlučne da mu unište život iz kojeg god razloga. Oni žele da pokažu kako će proći svi koji se bore za istinu“, rekao je Šipton.

AMERIKA BI ASANŽA MOGLA DA OSUDI NA SMRT
Američke vlasti pokušavaju da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža optuže za špijunažu kako bi mogla da mu bude izrečena smrtna kazna, tvrdi Vikiliks.

„Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna“, naveo je Vikiliks na svom nalogu na Tviteru.

 

Izvor Sputnjik, 29. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u