FAZ: Ne treba nam Srbija u EU, to bi bila nova Mađarska

„Srbiji mesto jeste u Evropi, ali ne i u Evropskoj uniji. Barem ne danas i ne sutra“, ističe ovaj list

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da svoju zemlju vodi u EU, a istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, i zato takvoj Srbiji nije mesto u Uniji, piše danas nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

List piše da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sutra u Berlinu primiti lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za to.

Navodeći da primer Rumunije i Bugarske pokazuje šta može da se dogodi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatuje da su zemlje regiona zaslužile podršku, ali „da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal“.

FAZ ocenjuje da, sa izuzetkom Severne Makedonije koja je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, ceo region pruža „otužnu sliku“. To, kako se naglašava, posebno važi za Srbiju koja uprkos relativno dobroj ekonomskoj situaciji „u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje EU“.

Građani Srbije, piše FAZ, u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU koja je ikada izmerena u nekoj zemlji kandidatu. Predsednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, piše list.

„Ipak, nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU. Jer, dok Vučić tvrdi da želi da povede svoju zemlju u EU, upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici huškaju protiv Evrope, sistematski i svakodnevno. Primeri za to su televizija Pink, kojoj Vučić rado daje intervjue, i agresivni tabloid Informer„, piše FAZ.

Prema pisanju FAZ, Informer, kada se ne bavi blaćenjem Vučićevih protivnika, najmanje jednom nedeljno upozorava da se sprema rat protiv Srbije, EU predstavlja kao savez prijatelja Albanaca i gej-lobista čiji je cilj islamizacija Evrope, i širi uverenje da bi Srbiji došao kraj da nema zaštitničke ruke Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Onaj ko želi da primi Srbiju u EU mora da zna da bi tako samo još jedna Mađarska ušla u blok. Država u kojoj je sada huškanjem protiv EU mogu dobiti izbori. Takva članica samo bi oslabila EU. I zato takvoj Srbiji mesto jeste u Evropi, ali ne i u Evropskoj uniji. Barem ne danas i ne sutra“, zaključuje FAZ.

 

Izvor Fakti, 28. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u