Poslednji Petrović se vraća na Cetinje

Prenos kostiju princa Mihaila, kao i drugih članova dinastije Petrović, treba da se obavi do kraja ove godine

Princ Mihailo Petrović Njegoš poslednji je pravi muški potomak dinastije Petrović–Njegoš i jedan od retkih koji su odbili krunu u dva navrata. Nedavno je Vlada Crne Gore formirala Odbor za prenos njegovih posmrtnih ostataka iz Pariza, gde je umro i preko tri decenije čeka na ispunjenje svog poslednjeg amaneta da počiva među precima na rodnom Cetinju. Prenos kostiju princa Mihaila, kao i članova dinastije Petrović knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču, i princa Petra sahranjenog u Italiji, treba da se obavi do kraja ove godine.

Princ Mihailo Petrović je poslednji veliki Petrović Njegoš, sin princa Mirka i Natalije Konstatinović. Rođen je 1908. godine, a ime je dobio po ujaku svoje majke knezu Mihailu Obrenoviću.

Već je rođenjem, po zamisli ruskog dvora i kralja Nikole, njegovog dede, planiran da bude naslednik prestola buduće ujedinjene srpske države. Po bekstvu kralja Nikole 1916. godine, Mihailo živi u Napulju, a potom nastavlja školovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Uskoro, u proširenoj otadžbini, kao i svi Petrovići dobija od svog brata od tetke Kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića državnu apanažu.

Spremajući se za rat protiv Jugoslavije, od Musolinija dobija tajnu ponudu da preuzme crnogorsku krunu, što on odbija. Po izbijanju Drugog svetskog rata princ Mihailo biva uhapšen od Nemaca i sproveden u logor u blizini Frankfurta.

Tu ga je pronašao specijalni izaslanik italijanske kraljevske kuće Savoja i kraljice Jelene, njegove rođene tetke, tražeći od njega da krene na Cetinje i preuzme crnogorski i kraljevski presto, jer je Crna Gora trebalo da proglasi svoju nezavisnost. Princ je i tu ponudu odbio. Ostalo je zapisano da je Mihailo predstavniku porodice Savoja poručio da se oseća Srbinom i da je protivnik crnogorskog separatizma.

Kao neki vid nagrade zbog toga što nije sarađivao sa okupatorima, princ Mihailo u novoj državi dobija nameštenje u Ministarstvu spoljnih poslova, ali veoma brzo, uvidevši mane Titove vlasti odlazi u Francusku, gde umire 1986. godine. Grob Mihaila Petrovića i danas je na tom groblju, u blizini Orlija, kod Pariza.

Publicista i književnik sa Cetinja Jovan Markuš za „Politiku” svedoči da je prilikom prenosa i sahrane zemnih ostataka kralja Nikole i kraljice Milene na Cetinju 1989. godine bilo je planirano da se zajedno s njima prenesu na Cetinje i zemni ostaci kneza Mihaila, ali prema francuskim propisima zbog kratkog protoka vremena od upokojenja to je odloženo za maj 1990. godine.

„Tom prilikom na Dvorskom groblju pred Cetinjskim manastirom napravljena je grobnica princa Mihaila, pored grobnica princeza Vjere i Ksenije”, kazao nam je Markuš. „Iako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je kao jeromonah prilikom boravka u Parizu bio u društvu princa Mihaila, više puta pokretao inicijativu da državna vlast ispuni pismeno preuzetu obavezu, na njihovu sramotu, to do danas nije ostvareno. Prinčeva napaćena duša naći će svoj smiraj kada se ispuni njegov amanet da bude sahranjen u otadžbini među svojim slavnim precima Petrovićima Njegošima.” Ove godine bi amanet konačno mogao da bude ispunjen.

 

Izvor Politika, 28. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u