Škotska premijerka najavila nezavisnost Škotske i novi referendum

„Došlo je vreme da Škotska bude nezavisna. Škotska mora imati mogućnost da za sebe izabere nezavisnu budućnost“

Škotska nacionalna partija u maju će predstaviti nacrt Zakona o novom referendumu o izdvajanju iz Velike Britanije. Ovo je objavila škotska premijerka Nikola Stardžon, na kongresu svoje partije u Edinburgu. Pritom je bila sasvim jasna:

„Škotska mora postati nezavisna država. Na referendumu ćemo glasati o sticanju suvereniteta u odnosu na London“. Još je dodala: „Došlo je vreme da Škotska bude nezavisna. Škotska mora imati mogućnost da za sebe izabere nezavisnu budućnost“. Stardžon je precizirala da će zakon o referendumu biti donet do kraja 2019.

Posebno je naglasila da pred buduće glasanje o nezavisnosti neće biti ponavljanje kampanje vođene 2014. za i protiv izdvajanja Škotske. pritom je istakla: „Velika Britanija više ne postoji u onom vidu u kom je postojala do 2014“.

Otkrila je da će njena Škotska nacionalna partija širiti „agitacione materijale u kojima će objašnjavati stanovništvu ekonomske prednosti nezavisnosti“. Stardžon je uverena da će Škoti na novom referendumu glasati za nezavisnost ako im prethodno bude uverljivo pokazano da njihova zemlja može biti “ekonomski moćna samostalna država“.

Priznala je da nezavisnost neće ništa značiti ako ne stavi tačku na „sramni Vestminsterski sistem zbog kojeg ljudi u Škotskoj i u 21. veku žive bez dovoljno novca da prehrane svoje porodice“. Kako se i očekivalo, Stardžon je izjavila da će za nezavisnu Škotsku najbolje biti da postane članica Evropske unije.

Iako ona o tome nije rekla ništa, novi škotski referendum mogao bi zaista biti krunisan odlukom o izdvajanju. Jer, to će istovremeno biti i glasanje za ostanak u EU iz koje će London istupiti.

Na referendumu održanom 2014. za ostanak u Velikoj Britaniji bilo je 55 odsto Škota izašlih na referendum, a 45 odsto protiv. Odnosno: za nezavisnu Škotsku…

 

Izvor Fakti, 29. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u