Vučić u Berlinu: Nećemo podleći pritiscima i ucenama

„Ako niko neće kompromis, nego misli da će neko to da reši tako što će da pritisne Srbiju da bi se došlo do rešenja, taj film neće gledati”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Berlinu da se do rešenja kosovskog problema mora doći kompromisom, te da nikakvi pritisci i uslovljavanja Srbije, uključujući uslovljavanje daljim napretkom ka EU, neće pomoći, prenosi Tanjug.

„Ako niko neće kompromis, nego misli da će neko to da reši tako što će da pritisne Srbiju da bi se došlo do rešenja, taj film neće gledati”, rekao je Vučić u izjavi novinarima u Berrlinu, uoči samita o Zapadnom Balkanu. Upitan da li Srbija ima neke zahteve, kaže: „Ne, mi nemao zahteve. To da sada mi jurimo – ‘otvorite nam tri umesto dva poglavlja ili četiri umesto dva poglavlja…’, ne zanima me to”, rekao je Vučić.

„Da li mislite da će doći do dijaloga, a da protivpravne i anticivilizacijske takse ostanu na snazi? Ne dolazi u obzir. To se neće dogoditi …taj film se neće davati u bioskopima, ni ove, ni narednih nedelja i meseci”.

VUČIĆ ZA ZDF: O KOJIM GRANICAMA GOVORITE?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Berlinu da kada se govori o ideji promene granica prvo treba videti o kojim se tačno granicama govori, prenosi Tanjug. Na pitanje nemačke TV ZDF da prokomentariše ideju promene granica, Vučić je uzvratio pitanjem:

„Kada govorimo o granicama, promeni granica, moje pitanje je: o kojim granicama govorite – onim koje su priznate od UN, Španije, Italije? O kojim granicama govorite – granicama Grčke ili Turske?“

Na upadicu drugih novinara da se misli na „granice koje priznaje domaćin” današnjeg samita, Nemačka, Vučić je nastavio: „Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Srbija ne, Rusija ne, Kina ne, Brazil ne, Indija ne i zato mislim da je potrebno da pronađemo kompromisno rešenje”.

Kako dodaje, mnogi misle da nije potrebno nikakvo kompromisno rešenje. „Ali, ja nisam onaj koji može da nameće bilo šta protiv volje velikih sila, Prištine i ostalih. Tu smo, u Berlinu, da čujemo predloge domaćina i da vidimo šta možemo”, istakao je on. Dodaje da će Srbija biti „veoma spremna” da čuje predloge. „Za sada ih nisam čuo. Ako bude nekih, bićemo spremni da damo naše odgovore što pre”, zaključio je Vučić.

VUČIĆ, EKONOMIST, ZVIZDIĆ I – ALBANSKI NOVINARI
Komentar predsednika Srbije Aleksandra Vučića na izjavu Denisa Zvizdića, kojeg plaši eventualno prekrajanje granica, te pozivanje BiH medija na britanski Ekonomist, da iza njegove ideje razgraničenja stoji namera da pripoji Srbiji Republiku Srpsku, bio je povod za kraću raspravu predsednika sa albanskim novinarima u Berlinu.

Vučić je, na pitanje o hajci u BiH medijima, namerno plasiranoj pred Berlin, primetio da je reč o uhodanom medijskom receptu, po kojem se najpre nešto izmislili, a onda „razrađuje” u regionalnim medijima, na štetu Srbije, pa se onda kaže: „Eto, bili smo u pravu, Vučić sve radi da bi uradio ovo ili ono”.

„Dakle, slažu, izmisle nešto, a onda 500 laži sustiže tu jednu laž”, kazao je Vučić i zapitao: „Jesam li milion puta ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH? Da li se ijednom dogodilo da sam negirao integritet BiH? Nije nikada”.

On je podsetio da se od Edija Rame može čuti o ujedinjenju Albanije sa Kosovom i stvaranju Velike Albanije, slušamo od albanskih političara iz Prištine da nema granice između Kosova i Albanije. „Na to svi ćute. Oni o tome govore, ja ništa ne kažem. I niko o tome ne piše šta oni govore, već pišu o onome što izmisle na moj račun…Šta onda da radite, kako da reagujete?”, zapitao je Vučić.

Rekao je, dodaje, i Mogerini da ga „danas vidi najnasmejanijeg do sada”, jer su saterali Srbiju u ćošak, u ugao iz kojeg nemamo izlaza. „I sad moramo da se branimo i štitimo zemlju. Nemamo šta drugo. Šta, da se branimo od nemogućih laži?”, rekao je Vučić i „vratio” se na Zvizdićevu izjavu. Ne vidi, kaže, ni šta bi objašnjavao Zvizdiću, povodom te njegove izjave da se plaši prekrajanja granice.

„BiH, koliko znam, nije priznala Kosovo. Hvala mu što štiti teritorijalni integritet Srbije. Mnogo sam zadovoljan ako je to rekao”, sa dozom ironije konstatovao je Vučić, a onda se okrenuo albanskim novinarima i zapitao ih:

„Je l’ ste čuli, vi Albanci, Zvizdić se zalaže za očuvanje Kosova u Srbiji? To je važno da znate, da se za to ne zalažem samo ja”.

„Nije tako”, uzvratio je jedan od prisutnih albanskih novinara, a razgovor je sledio ovako:

Vučić: „A, nije to…? Znači, Zvizdić ustvari misli da Srbiji treba da se prekrajaju granice, a BiH ne”.

Albanski novinar: „Ne”.

Vučić: „A što me onda ispravljate, ako niste to rekli.. Mogao je da misli na jedne granice ili je Kosovo deo Srbije, pa nema prekrajanja granice, a koliko ja razumem to je zvanična pozicija BiH. Znači, hvala Zvizdiću što poštuje granice Srbije. A ako je mislio da nema prekrajanja granica i da je Kosovo nezavisna država, čudan mu je princip, da je moguće prekrajanje granica Srbije, a da nema prekrajanja drugih granica”, prenosi razgovor Tanjug.

Mi smo, nastavio je Vučić, protiv prekrajanja granica, ali smo spremni da razgovaramo o svim rešenjima i zato je, ističe, u jednom trenutku govorio o važnosti razgraničenja.

„Jer, imate granice koje priznaju Španci, jedne Italijani, druge Nemci, jedne Rusi… Različite granice se imaju u vidu, i zato se do rešenja mora doći kompromisom”. Pored ovog političkog „razjašnjenja”, Vučić je podelio sa albanskim novinarima sa Kosova još nekoliko opaski, vezanih za lakše teme – jezik i sport.

Tako je u jednom trenutku jednog od njih upitao da li njegovu izjavu snima telefonom, te prokomentarisao sposobnost za novinarsko snalaženje, ali i činjenicu da ga „prati” na srpskom jeziku.

„Svi bre s Kosova govorite srpski, alal vera. Jedino ja nisam naučio albanski”, rekao je predsednik Srbije, a na opasku novinara da „ima vremena” za to, uzvratio: „Ima vremena. Ako ti misliš da je to loše, ja ne mislim da je to loše, meni je žao što ne znam albanski. Lakše bih vas ubedio da povučete takse, da razumete šta je dobro za vas i za sve druge”, rekao je Vučić uz osmeh.

Na pitanja srpskih novinara na neke, „domaće” teme, Vučić je spomenuo gradnju nacionalnog stadiona, na kojem će, kaže, moći da se igra finale Lige šampiona. Usput je upitao „svog” albanskog sagovornika da li je dobro rekao to za Ligu šampiona, a onda prokomentarisao:

„Albanci sve znaju… U Prištini će sigurno da se igra, jedino ako Zvezda bude igrala finale protiv Bajerna, pa da vam napravimo lep stadion, i to bi bilo u redu, a možemo i u Gračanici da ga napravimo. A Priština će sigurno da igra protiv Bajerna, hoće”, našalio se predsednik.

Albanskog novinara je upitao i da li Priština sad igra fudbal, pošto, kaže, to ne prati. „Nekad sam pratio u onoj našoj Ligi, bili ste uvek dobri. I treba da pratim, u pravu si”, rekao mu je Vučić, a na njegovu opasku da će mu platiti „kurs” posavetovao ga da treba da bude pristojan. „Priština ti je bila 13. i to je bio najveći uspeh. Ali, biće jednom i 12, u našoj Ligi. Vidiš da znam sve…”, poručio je Vučić.

 

Izvor Politika, 29. april 2019.

VUČIĆ SE SASTAO SA MOGERINIJEVOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas nešto pre 14 časova sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Berlinu, gde će kasnije biti održan samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

Sastanak u predstavništvu Evropske komisije sa Mogerini, dosadašnjom moderatorkom briselskog dijaloga, čiji se neuspeh upravo njoj i stavlja na dušu, uvod je u popodnevni samit, na kojem će se, jasno je već sada, vršiti pritisak na Srbiju da odustane od bilo kakvog traženja kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju. Jasno je, takođe, da će samit u Berlinu, koji je privukao veliku pažnju svetske političke, pa i šire javnosti, biti „sastanak bez rukavica“, posle kojeg će svi akteri uključeni u rešavanje kosovskog problema tačno znati na čemu su.

Predsednik Vučić već unapred je najavio da će, najpre Mogernijevoj, a potom i učesnicima samita, uključujući lidere Nemačke i Francuske, bez uvijanja saopštiti šta on misli i očekuje od tog skupa, ali i da su očekivanja ostalih učesnika, što se njega i Srbije tiče, osuđena na propast ako se sve svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Priština u glavni grad Nemačke dolazi za listom zahteva i ucena, odlučna da demonstrira odsustvo bilo kakve namere za dogovor sa Beogradom, osim uzajamnog priznanja.

Svestan namera organizatora skupa u Berlinu da preuzmu rešenje kosovskog problema i privedu ga kraju u skladu sa svojim stavom da je Kosovo nezavisno i da o tome nema daljih pregovora, predsednik Vučića na Berlin gleda kao na mesto gde bi mogući pomak bio da bar garantuju očuvanje stabilnosti i isključe mogućnost iznenađenja u vidu, na primer, upada na sever Kosova i Metohije, uz upotrebu oružja.

Pre skupa iz Berlina su stigla, doduše neoficijelna, upozorenja da će konstruktivan stav Beograda, pa i Prištine, kako kažu, biti uslov za dalje evropske integracije. Inače, skup „zapadnobalkanske šestorke“ sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata, nakon čega će uslediti i radna večera.  Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita. Na skup su pozvani premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, predstavnici privremenih vlasti u Prištini, ali i premijeri Hrvatske i Slovenije.

Sastanak, na koji su posebno pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, planirano je da traje oko dva sata. Potom se razgovori nastavljaju i tokom radne večere. Drugog dana boravka u Berlinu, sutra, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu. Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

 

Izvor Sputnjik, 29. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u