Na sajtu nemačke vlade objavljeni zaključci berlinskog skupa

U zaključcima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Beograd i Priština su se složili da nastave sa naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma, jedan je od zaključaka skupa u Berlinu, objavljenih na zvaničnom sajtu nemačke kancelarke.

Berlinski skup su inicirali nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela Merkel i Emanuel Makron, a u zaključcima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o, kako se navodi, potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Takav sporazum je, ističe se, ključan za put Srbije i Kosova u Evropu. Učesnici su se, navodi se, složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

Naglašen je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebao da bude praćen merama za izgradnju poverenja. Učesnici su pohvalili uspešno zaključeni sporazum Grčke i Severne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primer uspešnog rešavanja sukoba.

Berlinskom skupu su prisustvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana i Prištine zajedno sa premijerima Hrvatske i Slovenije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije.

Na skupu je bilo reči o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Učesnici su se, stoji u saopštenju, složili da pojačaju svoje napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za 2018. i zaključcima Predsedništva o samitu Zapadnog Balkana 2018.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećenost saradnji u okviru takozvanog Berlinskog procesa. Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbednosna saradnja, razmene mladih i pomirenje su centralni elementi procesa, prensoi Tanjug. Na berlinskom skupu ponovo je potvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO).

Napominje se da će predstojeći samit biti održan u Poznanju, u Poljskoj. Učesnici su se, takođe, složili da prošire svoju saradnju kako bi sprečili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljene trgovine oružja i ilegalne migracije.

Naglasili su, stoji u saopštenju, učesnici svoju nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i spoljn izazove našeg vremena. Učesnici skupa u Berlinu potvrdili su svoju posvećenost stabilnosti regiona. U tom cilju, učesnici su pozdravili nameru Hrvatske da organizuje samit EU za Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja EU 2020.

 

Izvor Politika, 30. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u