Počelo da se puca u Venecueli, Putin razgovarao sa Savetom za nacionalnu bezbednost

Gvaido je pozvao građane Venecuele i vojsku da izađu na ulice, kako bi okončali operaciju „Sloboda“ za svrgavanje predsednika Madura

Na ulicama Karakasa su počeli sukobi sa Bolivarskom nacionalnom gardom, javljaju mediji. Čak je saopšteno da su se čuli i pucnji. Nije jasno ko puca na koga.

Ranije su se Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika Venecuele, i njegove pristalice okupili u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze Karlota.

Pre toga je Gvaido pozvao građane Venecuele i vojsku da izađu na ulice, kako bi okončali operaciju „Sloboda“ za svrgavanje predsednika države Nikolasa Madura.

Ambasada Venecuele u Moskvi objavila je video na kome je prikazana situacija u blizini avio-baze Karlota, gde se održava protest pristalica opozicionog lidera Huana Gvaida. Na snimku se vidi da je situacija u bazi mirna.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nakon pokušaja državnog udara u Venecueli izjavio da vojska treba da podrži Nacionalnu skupštinu. Sjedinjene Američke Države su više puta pozivale vojsku Venecuele da pređe na stranu opozicije.


Bolton je na svom nalogu na Tviteru napisao da oružane snage Venecuele „moraju da štite Ustav i venecuelanski narod“. „Oni moraju da podrže Narodnu skupštinu i zakonske institucije protiv uzurpacije demokratije“, rekao je on.​

 

Izvor Sputnjik, 30. april 2019.

PUTIN I SAVET BEZBEDNOSTI RUSIJE O VENECUELI
Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o svojim nedavnim razgovorima sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, rezultatima razgovora u Pekingu, kao i o situaciji u Venecueli, saopštio je portparol šefa države Dmitrij Peskov.

„Velika pažnja na sednici je bila posvećena situaciji u Venecueli u pozadini vesti koje pristižu o pokušaju državnog udara u toj državi“, rekao je Peskov.

„Putin je informisao kolege o svojim kontaktima sa predsednikom Državnog saveta Severne Koreje Kim Džong Unom u Vladivostoku i mnogobrojnim pregovorima sa inostranim liderima sa kojima je imao sastanke tokom nedavne posete Kini“, dodao je Peskov.

Prema rečima portparola, na sednici je bilo reči i o tekućim unutrašnjim pitanjima. Podsetimo, kako javljaju mediji, u Venecueli je u toku pokušaj državnog udara, ali Oružane snage Venecuele ostaju verne vladi predsednika Nikolasa Madura.

 

Izvor Sputnjik, 30. april 2019.

Pratite nas na YouTube-u