Vučić: Svi su videli cirkus Tačija i Haradinaja, nismo se izjašnjavali o zaključcima

”Mislim da tu ima delimično njihovog sukoba, a ima i njihove dvostruke igre, u kojoj uvek treba da govore da imaju različite stavove“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je bio zaprepašćen svime što je na sastanku u Berlinu nuđeno Prištini kako bi ukinula takse na robu iz Srbije. On je ocenio da je Priština na sastanak u Berlinu došla sa „preporukom“ da ne prihvati ukidanje takse.

„To nije imalo veze sa Srbijom, već sa onim što im Evropa nudi, samo da prihvate ukidanje taksi. Oni to nisu prihvatili zato što su došli sa tim da ne odlučuju oni o tome, već im je neko rekao da to ne smeju da prihvate“, zaključio je Aleksandar Vučić.

Kaže da je sukob Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija bio vrlo vidljiv na sastanku u Berlinu. Upitan za navode Njujork tajmsa o tome da će ”Evropa veći problem imati sa unutarpolitičkom borbom u Prištini između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija nego u odnosima Beograda i Prištine”, predsednik Vučić je odgovorio da su u Berlinu svi videli ”cirkus” gde su Tači i Haradinaj, čim bi se odmakli jedan od drugoga, govorili sve najgore jedan o drugome.

”Mislim da tu ima delimično njihovog sukoba, a ima i njihove dvostruke igre, u kojoj uvek treba da govore da imaju različite stavove i mišljenja ne bi li prigrlili sve na svoju stranu i dobijali još više ustupaka od Evrope i sveta”, izjavio je Vučić. Pozicija Srbije ne zavisi od Prištine, ali Priština ne može ništa bez nas, poručio je Vučić komentarišući nerealan nastup i ambiciozne zahteve Prištine na samitu u Berlinu.

„Izvinite, šta vi u stvari hoćete od Srbije? Da vam Srbija ispuni sve želje, a da dobije šta? Vaše priznanje? Šta će nama vaše priznanje?“, preneo je Vučić novinarima deo dijaloga koji je juče vodio sa Hašimom Tačijem. Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija, posle sinoćnjeg sastanka, da su podela Kosova i ZSO sa izvršnim ovlašćenjima „mrtve ideje“, Vučić je ironično prokomentarisao da „ako Tači kaže, Tači sve zna“.

On je ponovio da su predstavnici Prištine juče govorili na taj način – da neće biti nove Republike Srpske, da nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, da nema podele… „Ja sam ih pitao – da li ste to sami smislili ili vam je neko pomogao?“, rekao je Vučić i dodao da je podsetio predstavnike Prištine na činjenice koje oni previđaju:

„Srbija je priznata zemlja, pola sveta je priznaje kao suverenu zemlju sa celovitom teritorijom, i da je, iako je deo sveta priznaje kao suverenu državu bez Kosova, u Ujedinjenim nacijama priznata kao suverena zemlja sa celovitom teritorijom.“ „A, gde ste vi priznati i šta bi to nama trebalo od vas?“, konstatovao je predsednik Srbije.

Rekao sam im doslovce – ‘nikada ne možete da postanete ništa, nikakva konsolidovana država, bez Srbije’. Umesto da vi molite nas, hoćete da mi molimo vas, jer nam je stalo do mira i stabilnosti i zato što imamo ozbiljnost i odgovornost“, preneo je Vučić deo razgovora sa sinoćnjeg sastanka. Ponovio je da je bio začuđen i da ih je upitao šta će oni tim povodom da urade.

„Ništa, oni blenu u plafon i šta drugo da urade. A, onda izađu napolje i pričaju te herojske priče“, primetio je Vučić. Istakao da je potrebno da se ponašamo odgovorno, jer bi, zbog onoga što bi im on inače rekao, uz mnogo teže reči, cenu platili Srbi sa Kosova i Metohije.

„A, to ne smem da radim. Lako je meni sa njima, ali nije lako onima koji treba sa njima da žive“, podvukao je Vučić. Kada je o reč o zaključcima sa sastanka, kako su danas nazvani na sajtu nemačke kancelarske službe, Vučić je rekao da su to zaključci kopredsedavajućih, i to pripremljeni mnogo ranije. „Nismo se mi o tome izjašnjavali, niti govorili o tako nečemu“, rekao je Vučić.

Dodao je da su svi susreti u Berlinu, i sa nemačkim poslanicima, važni, jer ti ljudi poštuju ozbiljnost i odgovornost. „Važno je da se ponašamo civilizovano, pristojno, ozbiljno i odgovorno, državnički, a mislim da se jesmo tako ponašali juče“, rekao je Vučić.

Na pitanje o tome što se Ramuš Haradinaj nije sastao juče sa Federikom Mogerini, već sa Ričardom Grenelom, ambasadorom SAD u Nemačkoj, Vučić je rekao da je i Tači bio kod Grenela, i da je to „interesantno“, ali da nema ništa protiv, a da je naša delegacija poštovala domaćine. Sastali smo se i sa Mogerini, poštujemo Merkel i Makrona i važno je da takvo poštovanje pokažemo, jer se mi nalazimo na evropskom putu“, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u