Godišnjica akcije „Bljesak“: Srbi tuguju, Hrvati slave

Danas se navršava 24 godine od akcije hrvatske vojske i policije u kojoj je ubijeno blizu 300, a proterano preko 20.000 Srba

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da je „zločinačka akcija „Bljesak” (1. maja 1995) jedan u nizu dokaza da je cilj režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države”.

„Danas se navršava 24 godine od navedene akcije hrvatske vojske i policije (u Zapadnoj Slavoniji), u kojoj je ubijeno blizu 300 srpskih civila i ratnih zarobljenika, a protjerano preko 20.000 Srba”, podsetio je Linta u današnjem saopštenju.

On je dodao da se, međutim, „ne sme zaboraviti činjenica da je u zločinačkoj akciji „Bljesak” proteran manji deo srpskog stanovništva tog područja”, jer je „većina Srba iz zapadne Slavonije proterana je još u jesen 1991. godine u zločinačkim akcijama „Otkos”, „Orkan” i „Papuk”.

Linta je ocenio da je jasno je da nadležni organi Hrvatske neće privesti pravdi odgovorne za ratne zločine nad Srbima jer se oni smatraju oslobodiocima i herojima, i postavio pitanje srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kada će biti „podignute optužnice protiv naredbodavaca, organizatora i počinioca brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima” u tim zločinačkim akcijama.

„Krajnje je vreme da naše Tužilaštvo počne da procesuira brojne ratne zločine koji se počinjeni i protiv Srba a ne samo protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. U suprotnom, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine zbog neprocesuiranja zločina nad srpskim civila i ratnim zarobljenicima opravdava vrhunsku laž Zagreba i Sarajeva da su Srbi tobože bili agresori, a Hrvati i Bošnjaci oslobodioci i žrtve”, istakao je Linta, prenosi Tanjug.

Povodom stradanja Srba u akciji „Bljesak” u crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti održan parastos. Povodom 24 godine od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak” u Zapadnoj slavoniji, u crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti održan parastos. Predstavnici Udruženja „Suza” podsetiće na razmere zločina i položiti vence i cveće na spomenik srpskim žrtvama u ratovima na području bivše Jugoslavije u tašmajdanskom parku.

Povodom 24. godišnjice masovnih ubistava i proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad srpskim civilima.

U tom napadu hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga 1. maja 1995. godine na Zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom snaga Unprofora, za samo 36 sati ubijeno je 283 Srba, većinom civila, od kojih 57 žena i devetoro dece, a 15.000 ih je proterano, navodi se u saopštenju Koordinacija srpskih udruženja.

„Umesto što, više od 20 godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju „Bljesak”, civilizovano, humano i ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi”, kaže se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Bez toga, kako se dodaje, i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne međunacionalne odnose između hrvatskog i srpskog naroda, što je preko potrebno i jednima i drugima. Koordinacija je ukazala da u Hrvatskoj, prema evidenciji udruženja – članica Srpske koordinacije, više od 1.800 lica srpske nacionalnosti i dalje ima status nestalih.

„Država Hrvatska do danas odbija da ekshumira poznata grobna mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava, i pored nedavnih obećanja, koje je porodicama žrtava dala predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Svaka civilizovana i demokratska država odavno bi već omogućila porodicama da barem dostojno sahrane svoje mrtve”, navodi se u saopštenju.

Koordinacija je ocenila da neekshumiranje mrtvih Srba neće umanjiti zločine, niti dovesti do toga da se oni zaborave, kao što ni proslavljanje akcije „Bljesak” i slavljenje zločinaca neće dovesti do aboliranja zločina i preko potrebnog pomirenja.

 

Izvor Politika, 01. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u