Haos u Venecueli: Vojni puč ili pobuna?

Maduro se oglasio porukom da su svi vojni zapovednici odani vladi i da su ga u razgovoru uverili da su potpuno lojalni ustavu i domovini

Jedino što je izvesno to je da na ulicama glavnog grada Venecuele Karakasa danas vlada haotična situacija, nakon što je samoproglašeni lider Huan Gvaido pozvao na puč, prenosi Tanjug. Dok jedan deo medija to naziva pokušajem vojnog udara, drugi govore o pobuni.

Samoproglašeni predsednik je saopštio putem Tvitera da „nema nazad” i da „Maduro mora pasti”, dok je Maduro istakao da je vojno rukovodstvo verno vlastima. Kako Rojters navodi, neki svedoci su izjavili da desetine uglavnom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformama prate Gvaida i da su razmenili vatru sa vojnicima Madura. Agencija međutim, prenosi da ne izgleda kao da je opozicija pokušala da silom preuzme vlast.

Na društvenim mrežama pojavio se uznemirujući snimak na kojem se vidi kako oklopno vozilo prelazi preko demonstranta. Gvaido je sve ovo nazvao konačnom fazom svrgavanja Madura uz poruku „prekinućemo njegovu uzurpaciju” i uz ocenu da su nacionalne oružane snage donele pravu odluku te da računa i na podršku naroda Venecuele.

Na drugoj strani, Maduro i njegovi ministri izjavljuju da je vojska lojalna šefu države, da štiti ustav i građane i da je u današnjim neredima učestvovao na strani Gvaida samo jedan mali deo vojnika. Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa demantovao je navode da je u toku pokušaj vojnog puča i optužio Gvaida da radi po nalogu Vašingtona.

Nikolas Maduro oglasio se porukom da su svi vojni zapovednici odani vladi i da su ga u razgovoru uverili da su potpuno lojalni ustavu i domovini. A ministar odbrane Vladimir Padrini poručio je da su svi koji su stali na stranu Gvaida, kukavice i izdajnici.

Ruska novinska agencija Tas potvrdila je da je predsednik Putin imao konsultacije sa svojim savetom za nacionalnu bezbednost o situaciji u Venecueli. Američki predsednik Donald Tramp kazao je na Tviteru da pažljivo prati situaciju u Venecueli i da podržava narod i njihovu slobodu.

Gvaido je lider opoziciji koji je na čelu parlamenta i proglasio se privremenim predsednikom, dok je poslednjh nedelja mnogo putovao po zemlji u pokušaju da izvrši pritisak na Madura da odstupi sa funkcije predsednika.

EU POZIVA NA UZDRŽANOST I ODBACUJE NASILjE
Evropska unija pozvala je danas na najveću uzdržanost u Venecueli da bi se izbegao gubitak života i eskalacija tenzija i navela da odbacuje svaku vrstu nasilja, prenosi Beta.

U saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini koje je izdala njena služba za medije se navodi da Unija pažljivo prati najnovije događaje u Venecueli. „Ponavljamo da može samo da bude politički, miran i demokratski izlaz iz brojnih kriza sa kojima se zemlja suočava”, rekla je Mogerini.

Ona je dodala da EU čvrsto stoji sa narodom Venecuele i njegovim legitimnim demokratskim aspiracijama.  „Nećemo štedeti napore da se ponovo uspostavi demokratija i vladavina prava kroz slobodne i pravedne izbore u skladu sa ustavom Venecuele”, navodi se u saopštenju.

VLADA: SPREČEN DRŽAVNI UDAR, GVAIDO: NEZAUSTAVLjIV PROCES
Vlada Venecuele objavila je večeras da je sprečila „mali pokušaj državnog udara organizovanog od strane vojnih izdajnika koji rade sa desničarskim protivnicima”, prenosi Tanjug.

Ministar informisanja Horhe Rodrigez napisao je to na svom Tviteru nakon što je opozicioni lider Huan Gvaido pozvao na pobunu vojske u videu u kome se on vidi zajedno sa aktivistom Leopoldom Lopezom okruženi naoružanim vojnicima u vojnoj bazi pored Karakasa, prenosi AP. U trominutnom videu snimljenom u utorak ujutru, Gvaido je rekao da bi vojnici na ulicama trebalo da štite ustav Venecuele. Gvaido je na Tviteru napisao i da je u njihovim rukama moć za okončanje uzurpacije.

„U procesu smo koji je nezaustavljiv. Imamo čvrstu podršku našeg naroda i sveta da postignemo obnovu demokratije”, napisao je Gvaido. Inače Lopez, koji se smatra Gvaidovim političkim mentorom, bio je u kućnom pritvoru, zbog kampanje protiv vlade 2014. godine. Njega su jutros oslobodile pristalice Gvaida. Čileansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su Lopez i njegova porodica zatražili i dobili izbeglički status u diplomatskoj misiji te zemlje u Karakasu.

SI-EN-EN: RANjEN VOJNI PUKOVNIK, GVAIDO VAN KARAKASA?
Vojni pukovnik upucan je danas tokom sukoba sa demonstrantima, izjavio je ministar odbrane Vladimir Padrino, prenosi Tanjug. On je to napisao na Tviteru, navodeći da je do ranjavanja došlo tokom sukoba na jednom putu, prenosi Si-En-En. „U ovom trenutku ulazi u operacionu salu. Smatram da su vođe opozicije odgovorne”, napisao je Padrino.

Kako prenosi američka televizija, vođa opozicije Huan Gvaido i jedan od njegovih ključnih ljudi Leopold Lopez, koji je jutros pušten iz zatvora, su na putu, a njegov portparol je naveo da idu zapadno od Karakasa ne precizirajući tačno gde.

POVREĐENO 50 OSOBA
Direktorka zdravstvenog centra u Karakasu izjavila je večeras da je u tu ustanovu primljeno 50 pacijenata povređenih tokom uličnih sukoba, prenosi Tanjug. Ona je rekla da je 30 osoba primljenih u Mađa santi bolnicu povređeno gumenim mecima, da 16 ima prelome, tri osobe žalile su se na otežano disanje, a jedna je povređena metkom iz pištolja, prenosi AP. Prema njenim rečima, u bolnici ima dovoljno materijala da se zbrinu povređeni, zahvaljujući pre svega donacijama Crvenog krsta.

 

Izvor Politika, 30. april 2019.

Pratite nas na YouTube-u