Maduro najavljuje kazne, SAD „ne isključuju vojnu operaciju“

„Tužioci će podići optužnice za ozbiljne zločine koji su počinjeni protiv ustava, vladavine prava i prava na mir“

I samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido i legitimni predsednik Nikolas Maduro tvrde da imaju podršku vojske. U sukobima policije sa demonstrantima – na ulicama Karakasa povređeno je više od 70 ljudi. Maduro kaže da je sprečen pokušaj državnog udara i najavljuje kazne. Gvaido poziva na nove proteste. Iako je napustio prestonicu i sada se nalazi na nepoznatoj lokaciji – opozicioni lider Huan Gvaido poziva pristalice da zajedno nastave svrgavanje Madura i da izađu na ulice.

Istovremeno, Gvaidov najbliži saradnik i politički mentor Leopoldo Lopez okrenuo mu je leđa. Iz ambasade Čilea u Karakasu prebacio se u ambasadu Španije, gde je nezvanično zatražio azil. Predsednik Maduro je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao „malu grupu“ čiji plan je propao.

Sedeći pored vojnih komandanata, Maduro je rekao da bi osujetio pokušaj državnog udara koji bi podržao „američki imperijalizam“. Istakao je da događaji od utorka neće proći nekažnjeno. „Tužioci će podići optužnice za ozbiljne zločine koji su počinjeni protiv ustava, vladavine prava i prava na mir“, naveo je Maduro u govoru. Uverava građane da mu je vojska i dalje verna. Usledio je i odgovor vojske Gvaidu.

„Svi vojni komandanti verni su narodu, Ustavu i Partiji. Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju da se osigura mir. Svako ko nasilno dođe do predsedničke palate nasilno će biti i poražen. Opozicioni lider Huan Gvaido je odgovoran za svaku eventualnu smrt na ulicama. Protivnici vlade žele krvoproliće. Pobedićemo“, rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino.

U međuvremenu, Gvaido je ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice da bi dovršili ono što je on nazvao „poslednjom fazom“ njegovih napora da svrgne Madura. Američki zvaničnici tvrde da je Maduro bio spreman da ode na Kubu da bi izbegao hapšenje, ali da ga je Rusija odgovorila. Moskva je te navode odbacila nazivajući ih „delom rata infomracijama“.

Takođe, SAD tvrde da su tri značajne figure Madurove vlasti pristale na to da Maduro mora da ode, ali da su odustali. Situacija u Venecueli je uzavrela nakon što je juče Gvaido pozvao ispred vojne baze u Karakasu na proteste i podršku snaga bezbednosti, uputivši direktan izazov predsedniku Nikolasu Maduru.

UN pozivaju obe strane da se uzdrže od nasilja. Amerika i Kolumbija podržale su Gvaida i pozvale vojsku da pređe na stranu opozicije. Španija i Velika Britanija protive se državnom udaru. Kuba, Bolivija, Rusija optužuju opoziciju Venecuele za nasilje. Moskva ponavlja da predsednika može da izabere samo narod.

TRAMP PRETI KUBI
Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Kubu da će joj uvesti nove sankcije ako kubanski vojnici odmah ne obustave, kako kaže, vojne operacije u Venecueli.

„Ako kubanska vojska i milicija odmah ne obustave vojne i druge operacije… Kubi će biti uveden potpuni embargo, zajedno s najjačim sankcijama“, napisao je Tramp na Tviteru.

 

Izvor Bi-Bi-Si/RTS, 01. maj 2019.

AMERIKA NE ISKLjUČUJE VOJNU OPERACIJU U VENECUELI
SAD mogu inicirati vojnu operaciju u Venecueli, ako to bude bilo potrebno, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo u intervjuu za „Foks biznis“. „Predsednik je potpuno jasno i dosledno rekao: vojne akcije su moguće. Ako to bude potrebno, SAD će to uraditi“, rekao je Pompeo, naglasivši da Vašington pokušava da uradi sve moguće kako bi se izbeglo nasilje.

„Mi bismo više voleli miran prelazak vlasti, kada bi Maduro otišao sa vlasti i bili održani novi izbori“, dodao je on. Pompeo je ukazao da bi hapšenje opozicionog lidera Huana Gvaida „značajno eskaliralo“ situaciju i nateralo SAD da reaguju.

Ranije je Pompeo u intervjuu Si-En-Enu saopštio da su ruske vlasti navodno nagovorile Madura da ne napušta zemlju. Po njegovim rečima, rukovodstvo SAD poseduje informacije da se predsednik Venecuele priprema da pobegne na Kubu. Kao odgovor na to, Maduro je optužio državnog sekretara da je neozbiljan.

U Karakasu i drugim gradovima u Venecueli juče su održani antivladini protesti, koji su započeli pošto je grupa vojnika stala na stranu Huana Gvaida, opozicionog lidera kog podržava Vašington.

 

Izvor Sputnjik, 01. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u