Tači: Merkelova i Makron nisu tražili od Vučića da prizna Kosovo

„Ja nisam video takav poziv za priznavanje Kosova ni od Merkelove ni od Makrona, upućeno predsedniku Srbije Vučiću“

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da berlinski skup nije doneo nijednu novu ideju, a da organizatori skupa, Angela Merkel i Emanuel Makron, nisu uputili poziv predsedniku Srbije za priznavanje Kosova.

„Neki su mislili da sve može da se desi i da se tako završi. Ali nije u stvari tako. Ja nisam video takav poziv za priznavanje Kosova ni od Merkelove ni od Makrona, upućeno predsedniku Srbije Vučiću, ali nisam video ni spremnost u isto vreme da pet drugih zemalja EU priznaju Kosovo. Nisam slučajno rekao da nije otvorena nijedna nova ideja“, rekao je Tači na konferenciji za medije u Prištini, drugoj po redu za manje od 24 sata po povratku iz Berlina.

Rekao je da je video i da ga raduje približavanje stavova kancelarke Merkel i predsednika Makrona, očekujući da će se to realizovati u Parizu. Nazvao je „neupućenim neznalicama“ one koji su protiv demarkacije granica i koji spominju tako nešto.

„Što se tiče korigovanja granice, svi mogu da budu protiv Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ja sam za to da se priključe Kosovu, ne ugrožavajući nijedan centimetar Kosova. Ako je to moja greška, platiću cenu, ali govorim o Božjoj istini i to je jedino“, naveo je Tači.

Ponovio je da dijalog Beograda i Prištine može da bude nastavljen bez uslovljavanja, da nema ništa od Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Kritikovao je ulogu međunarodnih činilaca, jer, prema njegovim rečima, nisu pokazali jedinstvo i jedinstvenu podršku u konačnom sporazumu sa Beogradom.

Tači je rekao da su predstavnici Prištine na skupu u Berlinu imali jasne stavove o taksi od 100 odsto na srpske proizvode. Ponovo je rekao da je nametanje takse neophodna i legitimna odluka i kao takva treba da ostane na snazi.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 01. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u