Britanski ministar odbrane smenjen zbog Huaveja

Novi ministar odbrane Velike Britanije je Peni Mordont, bivša ministarka za pitanja „međunarodnog razvoja“

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson smenjen je danas zbog odavanja informacija, sa zatvorenog sastanka, o kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej, saopšteno je iz kabineta premijerke Tereze Mej.

Za novog ministra odbrane, umesto smenjenog Vilijamsona, postavljena je Peni Mordont, koja je prethodno bila ministar za međunarodni razvoj, javio je Rojters. Odluka premijerke o smeni Vilijamsona „doneta je na osnovu informacija o njegovom ponašanju do kojih je došla istraga o okolnostima neovlašćenog odavanja informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Istraga je pokrenuta prošle sedmice nakon što su novine objavile da je Savet, koji se sastaje iza zatvorenih vrata, odlučio da dozvoli kompaniji Huavej da učestvuje u nekim aspektima nove britanske bežične 5G komunikacione mreže, preneo je AP. Britanska vlada insistira na tome da takva odluka nije doneta.

 

Izvor Tanjug/Blic, 01. maj 2019.

TEREZA MEJ POSTAVILA NOVOG MINISTRA
Britanska premijerka Tereza Mej smenila je ministra odbrane Gevina Vilijamsona zato što je članovima nacionalnog Saveta za bezbednost izneo infomacije koje ni oni ne smeju da znaju.

Njen kabinet je saopštio da premijerka više ne veruje u Vilijamsonovu sposobnost da bude ministar odbrane. Ukazao je da je odluka o smenjivanju usledila nakon obavljene istrage. Novi ministar odbrane Velike Britanije je Peni Mordont, bivša ministarka za pitanja „međunarodnog razvoja“.

 

Izvor Fakti, 01. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u