Tramp popušta u trgovinskom ratu sa Kinom?

Nema sumnje da je Vašington očito zainteresovan za rano sklapanje trgovinskog sporazuma s Pekingom

Nakon što su 2018. godinu, uprkos carinama nametnutim na kinesku robu, SAD završile u rekordnom deficitu u trgovinskoj razmjeni s Kinom, predsjednik Donald Tramp je očito uvidio grešku. Sada je odlučio popustiti i u trgovinskim pregovorima “ponuditi ustupke” Kini. Među prvima koji su objavljeni, američki predsjednik je iz dnevnog reda trgovinskih pregovora isključio pitanje komercijalne sajber špijunaže.

Američki predsjednik je očito zainteresovan za završetak dugotrajnog procesa trgovinskih pregovora s Kinom i što skorije sklapanje trgovinskog sporazuma. Prema Fajnenšel Tajmsu je Donald Tramp zbog toga napravio ozbiljne ustupke, isključivši iz dnevnog reda pregovora pitanje navodnih slučajeva komercijalne sajber špijunaže.

Prije toga je Vašington optužio Peking da su kineske vlasti izvršile i sponzorisale hakerske napade na američke kompanije. Američki zvaničnici i stručnjaci za bezbednost su se u više navrata žalili da je tokom protekle dvije godine kineska krađa tehnologije i intelektualnog vlasništva znatno porasla. Međutim, sada su stavovi Bijele kuće očito omekšali, piše Fajnenšel Tajms. “Mnoga pitanja su isključena iz ovih pregovora, jer predsjednik Tramp želi sklopiti dogovor“, izjavio je za Fajnenšel Tajms izvor blizak pregovorima.

Novi krug pregovora između Sjedinjenih Država i Kine je održan 30. aprila. Čelnik američkog ministarstva finansija Stiven Mnučin, koji predvodi američko izaslanstvo, već je opisao svoj sastanak s potpredsjednikom Državnog vijeća Kine Lju Heom kao “produktivan”. Sljedeći krug razgovora zakazan je za 8. maja.

“Upravo sam završio produktivan sastanak s potpredsjednikom Državnog vijeća Kine Lju Heom. Nastavićemo pregovore u Vašingtonu sljedećeg dana”, nakon pregovora u utorak je napisao Mnučin na svom Tviteru.

Nema sumnje da je Vašington očito zainteresovan za rano sklapanje trgovinskog sporazuma s Pekingom. Tako je čelnik osoblja Bijele kuće, Majkl Malvejni, na globalnom forumu Milken Instituta rekao da pregovori “ne mogu trajati beskonačno” i sljedećih nekoliko dana se oni mogu “mogu okončati na ovaj ili onaj način”. U isto vrijeme, Malvejni je istakao kako Vašington nije zainteresovan za “dogovor zbog dogovora samog kao takvog”.

Uz ustupak isključivanja pitanja navodne komercijalne sajber špijunaže od strane Kine, nije poznato čega se Tramp još odrekao kako bi se sklopio konačni trgovinski sporazum kojim bi se okončao trgovinski rat s Kinom. Zanimljivo, ali kineski državni list Global tajms uopšte nije komentarisao pregovore i zadnji članak na ovu temu je objavljen 23. aprila. Tada je u uredničkoj kolumni navedeno kako Kini treba trajan i čvrst sporazum sa Sjedinjenim Državama.

Čini se da je Tramp ovaj put ipak poslušao stručnjake, koji su ga obavijestili da je trgovinski deficit s ostatkom svijeta 2018. godine eksplodirao i dosegao istorijskii rekord od 891 milijarde dolara. Prošle godine je trgovinski deficit premašio i onaj koji je Tramp obećao skresati, a koji je 2017. iznosio 795 milijardi dolara.

Donald Tramp nimalo nije promijenio situaciju, a prve dvije godine njegove uprave su najgore u istoriji američke ekonomije. Podsjetimo da je tom globalnom deficitu i dalje najveća neravnoteža u trgovini s Kinom, koja je prošle godine dosegla rekord od 419 milijardi dolara, što premašuje katastrofalne rezultate iz 2017. godine i 375 milijardi dolara trgovinskog deficita s azijskim divom.

Trgovinski rat Donalda Trampa je samo pogoršao američki trgovinski deficit. Dok uvoz kineske robe u Sjedinjene Države nastavlja da raste za 7 odsto, Kina je smanjila uvoz iz Sjedinjenih Država. Sada je očito da mora promijeniti kurs i odustati od nerazumnih zahtjeva upućenih Pekingu. Konačno, Kina je uvijek bila za sporazum, ali samo onaj koji bi stvorio “win-win” uslove poslovanja za obje zemlje.

 

Izvor logicno.com, 02. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u