Izetbegović predao raport iranskim obaveštajcima?

Oni su Izetbegovića podsetili na bliske veze njegovog pokojnog oca sa Iranom, kao i pomoći i podršci koju je Iran pružao BiH za vreme rata

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nedavno je u Sarajevu imao tajni sastanak sa grupom agenata iranske obaveštajne službe, saznaje portal Insajder.in, a prenela je RTRS.

Prema rečima izvora portala Insajder.in, sastanak su inicirali iranski obaveštajci stacionirani u Sarajevu, a razlog sastanka je, kako navode izvori, nezadovoljstvo Iranaca sa „previše bliskim odnosima“ koje Izetbegović pokušava da izgradi sa SAD.

Sastanak Izetbegovića i iranskih agenata održan je nekoliko dana pre dolaska zamenika direktora Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Vona Bišopa u Sarajevo. Iranci su tom prilikom zamerili Izetbegoviću to što ima previše prisne odnose s Amerikancima. Oni su, između ostalog, Izetbegovića podsetili na bliske veze njegovog pokojnog oca (Alije Izetbegovića) sa Iranom, kao i pomoći i podršci koju je ta zemlja davala bošnjačkoj strani za vreme rata u Bosni i Hercegovini“, kažu izvori Insajdera.

Prema tvrdnjama brojnih stručnjaka iz obaveštajno-bezbednosnog sektora, a koji su prethodnih godina u više navrata objavljivani u javnosti, iranska obaveštajna služba jedna je od najaktivnijih stranih agentura koje deluju u BiH još od početka devedesetih godina prošlog veka.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 03. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u