Ko su favoriti za čelne pozicije u EU

Nakon izbora za EP doći će do kadrovskih promena u gotovo svim institucijama Evropske unije, poznati su i kandidati

Evropsku uniju posle izbora čekaju velike personalne promene u 2019. Kao nikada do sada, praktično sve čelne pozicije biće upražnjene u isto vreme, a na njima bi u drugoj polovini godine trebalo da se nađu neka nova lica.

Ako sve bude kao posle prethodnih izbora 2014. godine, novi predsednik Evropske komisije od jeseni će biti Manfred Veber, vodeći kandidat najveće evropske grupe narodnih partija. Po sistemu uvedenom 2014, da bi se ojačala veza birača i Komisije, vodeći kandidat grupe sa najviše glasova postaje automatski predsednik Evropske komsije.

Manfred Veber kaže da je za njega najvažnije da građanima EU objasni da je evropski način života jedinstven i da je nemoguće naći drugi takav na globalnom nivou. „Trebalo bi da smo ponosni na to“, dodaje Veber. Na sistemu vodećih kandidata insistira Evropski parlament, ali je za njega potrebna i podrška evropskih lidera, koja nije zagarantovana. Veberu mnogi zameraju manjak isustva i prepoznatljivosti.

Kao kandidat za naslednika Žan Kloda Junkera pominje se i glavni pregovarač za Bregzit Mišel Barnije, a govori se da bi u konkurenciji za čelnu poziciju mogla da se nađe i aktuelna članica Junkerove komisije iz Danske Margret Vestager, iz partije evropskih liberala.

Margret Vestager ističe da liberali imaju svoj tim koji je spreman za izbore i ono što dolazi posle. A posle izbora na samitu u junu lideri EU trebalo bi da odluče ko će zameniti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, koji koordinira rad šefova država i vlada. Govori se da bi od 1. decembra posao mogao da preuzme holandski premijer Mark Rute, a spekuliše da je zainteresovana i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prema nekim izvorima, prvog čoveka Evropske centralne banke Marija Dragija bi u novembru mogao da zameni nekadašnji komesar za proširenje Oli Ren. Evropsku diplomatsku službu bi od Federike Mogerini mogao da preuzme holandski socijalista Frans Timermans, sadašnji potpredsednik Evropske komisije, a govori se i o španskom ministru spoljnih poslova Žozepu Borelu. Vreme odluke za sve ove pozicije počinje već sledećeg meseca – najpre na samitu lidera 20. juna, a zatim u Evropskom parlamentu, čiji novi saziv se okuplja 2. jula.

 

Autor Dušan Gajić

 

Izvor RTS, 03. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u