ROSU palicama i suzavcem napao Srbe u Štrpcu

U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije zbog izgradnje mini-hidroelektrane, povređeno 20 ljudi

Pripadnici ROSU upotrebili su palice i suzavac protiv meštana opštine Štrpce, koji su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane, kada je krenuo ka mestu Obereke. Dvadesetoro ljudi je povređeno, javlja reporter RTS-a.

Nakon dvomesečnog protesta za odbranu reka Šar planine, kada su meštani uspeli da izdejstvuju sklanjanje bagera, danas je uz pratnju specijalnih jedinica ponovo počeo da kopa. U toku je miran protest na mestu zvanom Obereke, gde je prisutna i lokalna policija i pripadnici ROSU. Bager je juče ponovo krenuo ka mestu za izgradnju mini-hidroelektrane, ali su meštani uspeli da ga vrate bez incidenata, javlja RTS.

KANCELARIJA ZA KIM OSUDILA UPOTREBU SILE U ŠTRPCU
Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

„Podsećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

„Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini”, navodi se u saopštenju.

U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije, u kojem je povređeno desetak Srba iz Štrpca koji su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale. Srbi su blokirali lokalni put, a Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice, objavila je TV Most, prenosi Tanjug.

KOSOVSKA POLICIJA RASTERALA DEMONSTRANTE U ŠTRPCU
Kosovska policja potvrdila je danas da je u Štrpcu došlo do sukoba između policije i stanovnika tog mesta, koji su protestovali protiv izgradnje mini-hidrocentrale. U saopštenju se navodi da je do sukoba došlo kada su Srbi blokirali lokalni put, a Kosovska policija, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice.

„Oko 60 ljudi, nezadovoljnih izgradnjom mini hidrocentrale protestovalo je u Štrpcu. Oni su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale, tako što su blokirali put, što je rezultiralo intervencijom policijskih službenika iz Stanice policije Štrpce”, navedeno je u saopštenju policije, prenosi Tanjug.

Iako je policija obavestila i naredila demonstrantima da ne ometaju rad i da odu, oni to nisu uradili, te je nakon što je policija upotrebila biber sprej put odblokiran. U saopštenju se navodi i da je dogovoreno da narednih dana bude održan sastanak opštinskih zvaničnika i predstavnika demonstranata u vezi sa njihovim zahtevima.

TV Most je ranije objavila da je u sukobima u Štrpcu povređeno desetak Srba. Ta televizija je javila da su radovi na mini-hidroelektrani prekinuti, a da je za ponedeljak ujutro zakazan sastanak predstavnika kosovske policije, lokalne samouprave, investitora i meštana.

 

Izvor Politika, 03. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u