Iran saopštio da će nastaviti da obogaćuje uranijum

„Prema tom (nuklearnom) sporazumu, mi nismo učinili ništa loše. Mi nastavljamo s obogaćivanjem (uranijuma)”, kazao je Laridžani

Iran je danas saopštio da će nastaviti da obogaćuje uranijum i da proizvodi tešku vodu uprkos pritisku SAD da prestane s tim aktivnostima.

Predsednik parlamenta Ali Laridžani rekao je da prema međunarodnom nuklearnom sporazumu Teherana i velikih sila iz 2015. godine Iran ima pravo da nastavi s razvojem obogaćivanja uranijuma i proizvodnje teške vode, prenela je iranska državna televizija. „Prema tom sporazumu, mi nismo učinili ništa loše. Mi nastavljamo s obogaćivanjem (uranijuma)”, kazao je Laridžani.

SAD su juče saopštile da nisu obnovile dva izuzeća od sankcija uvednih Teheranu, prenosi Beta. Jedno je Iranu dozvoljavalo da skladišti višak teške vode proizvedene tokom procesa obogaćivanja uranijuma u Omanu, a drugo da s Rusijom razmenjuje obogaćeni uranijum za takozvani „žuti kolač”, uranijumski koncentrat koji se koristi za proizvodnju obogaćenog uranijuma. Jučerašnja odluka Vašingtona ima za cilj da primora Iran da prestane s obogaćivanjem uranijuma, što Teheran prema sporazumu iz 2015. godine ima pravo da radi do određene granice.

Šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, i Evropska unija, postigli su 2015. godine istorijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. SAD su prošle godine napustile taj sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu.

 

Izvor Politika, 04. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u