Dačić o rezoluciji: Prištinskom ludilu nema kraja

Poteze koje povlače više niko u svetu ne može razumeti. Pored sumanutih taksi, ovo je novi dokaz da oni ne žele kompromis

Prvi put se u istoriji dešava da teroristi koji su proterali jedan narod optužuju državu za genocid. Očigledno je da prištinskom ludilu nema kraja jer poteze koje povlače više niko u svetu ne može razumeti.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, ovako je za Sputnjik prokomentarisao novi nacrt rezolucije kojim Priština optužuje Srbiju za genocid:

„Lideri u Prištini su potpuno izgubili kompas. Sa Kosova i Metohije su proterani Srbi, a ne Albanci. Ali, izgleda da su albanski lideri u tolikoj panici zbog političkih poraza na svakom koraku, ali i specijalnog suda za ratne zločine pred kojima treba da odgovaraju vođe OVK, da više ne znaju šta čine. Svakako, ova takozvana rezolucija neće imati nikakvog efekta. Malo se samo igraju“, rekao je Dačić.

Ministar, ipak, ističe da su pored sumanutih taksi koje je Priština uvela, i ovi novi potezi jasan pokazatelj da njima nije stalo ni do pregovora ni do kompromisa:

„Ne znam gde će stići ovim putem, ali to bi sami trebalo da razmisle. Srbija ima jasnu politiku i od nje neće odstupiti“, zaključio je Dačić.

Ad hok komisija kosovske skupštine pripremila je draft rezolucije kojom će od vlasti u Beogradu zatražiti da „priznaju počinjen genocid“ na Kosovu i Metohiji tokom 1998—1999. godine.

U nacrtu se navodi potreba da u Beogradu sarađuju kako bi kaznili kriminalce i nadoknadili načinjenu štetu.

Nacrt rezolucije, navodi „Koha ditore“, sadrži činjenice o srpskim zločinima, pravnu osnovu i nalaze.

List prenosi mišljenja bivših saradnika Instituta za istraživanje ratnih zločina, po kojima Priština „ima dovoljno dokaza da dokaže genocid Srbije“.

Što se tiče rezolucije, oni ističu da dosad rezolucije nisu sprovedene. Zatraženo je da se posveti pažnja formiranju tribunala za ratne zločine, za šta je predsednik kosovske skupštine pokrenuo neku vrstu inicijative.

 

Izvor Sputnjik, 6. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u