EK kritikovala Hrvatsku zbog braniteljskih penzija

EK smatra da su branitelji povlašćena kategorija, a da su njihove privilegije ekonomski problematične i društveno nepravedne

Evropska komisija oštro je kritikovala Hrvatsku zbog braniteljskih penzija koje su dvostruko veće od primanja ostalih penzionera, navodi se u jednom od izveštaja EK, preneo je portal Indeks. Vlastima u Zagrebu zamereno je i da nisu dovoljno učinili da ovu povlašćenu kategoriju vrate na tržište rada.

Vlada premijera Andreja Plenkovića donela je novi zakon o braniteljima čime su njihove inače visoke penzije dodatno povećane.

U izveštaju se podseća da je tim zakonom otvorena mogućnost da se još više ljudi registruju kao veterani rata, spuštena je granica za odlazak veterana u penziju, i data mogućnost članovima porodica da naslede braniteljske penzije, a uvedena i obaveza finansiranja udruženja veterana. EK smatra da su branitelji povlašćena kategorija, a da su njihove privilegije ekonomski problematične i društveno nepravedne na šta je Hrvatska već godinama upozoravana. Tako je, podseća Indeks, još pre tri godine EK zaključila da se samo neznatan deo budžetskog novca za socijalna davanja troši na najugroženije kategorije, odnosno da veteranima ide novac koji bi trebalo da dobiju najsiromašniji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, braniteljske penzije trenutno prima više od 113.000 veterana i članova njihovih porodica. Njih 71.366 prima 5.616 kuna mesečno (oko 760 evra), dok oko 35.000 veterana prima 2.511 kuna (oko 340 evra).

Plenkovićeva vlada je penzijski sistem reformisala tako da će ubuduće većina hrvatskih građana imati manje penzije, dok će istovremeno veterani i njihovi naslednici imati veće penzije. Na primer, izmenama zakona o braniteljima otvoren je prostor za povećanje veteranskih penzija i to na nekoliko načina: povećanjem osnovice za minimalnu penziju, ukidanjem odluke o smanjenju penzija iz vremena vlade Zorana Milanovića, priznavanjem dvostrukog staža za vreme učešća u ratu i proširenjem penzionih prava za pripadnike Hrvatskog veća odbrane (HVO).

 

Izvor Politika, 6. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u