Stoilković: Izbori su pokazali da Makedonija klizi u federalizaciju

„Pokazalo se ko je politički gazda u Skoplju, i da je promena imena samo vrh ledenog brega za sve ono što čeka Severnu Makedoniju u narednom periodu“

Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, komentarišući rezultate predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, kaže da se još jednom pokazalo ko je stvarni politički gazda u Skoplju

– Ako sublimiramo upravo završene predsedničke izbore, to bi izgledalo ovako, od borbe Albanaca za političku ravnopravnost preko pravila da najjača makedonska partija i najjača albanska partija prave Vladu Makedonije za dve godine se sve pretvorilo u nešto sasvim suprotno, od tobože ugroženih došli su do političke situacije da upravljaju Makedonijom – kaže Stoilković.

U praksi, ističe lider DPSM, to posle dve godine vlasti Zorana Zaeva izgleda: „Mi Albanci ćemo reći ko će biti predsednik Vlade, predsednik Sobranja, do predsednika kako oni već kažu „Vaše države“.

– Pokazalo se ko je politički gazda u Skoplju, i da je promena imena samo vrh ledenog brega za sve ono što čeka Severnu Makedoniju u narednom periodu, ili konkretnije funkcionalna federalizacija, jer neće se moći na duži vremenski period ignorisati većinska volja makedonskog naroda. Imamo u praksi dve veoma iste, a suštinski veoma različite političke situacije. Jer 25 odsto Albanaca vlada Makedonijom, a 32 odsto Srba u Crnoj Gori su obespravljeni na najbrutalniji način. Suštinski reč je ne o dvostrukim, već o čistim antisrpskim aršinima tzv. međunarodne zajednice.

 

Izvor Informer, 6. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u