Elfeti Veseli deset godina zatvora; Sakib Halilović oslobođen krivice

Iz Srpske poručuju – još jedna sramna presuda Suda BiH u kojoj se ratni zločini protiv Srba nastoje minimizirati i prikazati kao incidenti

Prvostepenom presudom, Sud BiH osudio je Elfetu Veseli na 10 godina zatvora zbog monstruoznog ubistva dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u ljeto 1992. godine u selu Bajrići – kod Zvornika. Njenog nadređenog – komandira nekadašnjeg Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica – Sakiba Halilovića Kibeta – sudsko vijeće oslobodilo je komandne odgovornosti za ovaj zločin.

Stižu i prve reakcije iz Srpske – još jedna sramna presuda Suda BiH u kojoj se ratni zločini protiv Srba nastoje minimizirati i prikazati kao incidenti. Žena „monstrum“ – kriva je! No prvostepena kazna, kao nagrada! 10 godina za monstruozno ubistvo dvanaestogodišnjaka. Zaklala ga je, potom „ovjerila“ iz vatrenog oružja. Iživljavala se – iscrtavajući krst na njegovim grudima i čineći druge monstruoznosti – tako su govorili svjedoci. Povrede na obdukovanom tijelu potvrdio i vještak medicinske struke Zoran Stanković. Ali, za sudsko vijeće dječaka Slobodana, Veselijeva je ubila iz vatrenog oružja.

Presuđivalo je Vijeće, kao i u ostalim sporadičnim predmetima protiv bošnjačkih zločinaca i prema blažem, krivičnom zakonu SFRJ u kojem je maksimalna kazna 15 godina. I procijenilo da je za Elfetin, u sudnici “pravnički” modifikovan zločin, nad nedužnim djetetom, dovoljno 10 godina zatvora s tim da se u kaznu uračunava i pritvor u BiH od marta 2017. godine, kao i ekstradicioni u Švajcarskoj od septembra 2016. godine.

Za razliku od Veselijeve, koja će pravosnažnu presudu „sačekati“ u pritvoru, a on je danas produžen za još devet mjeseci, njen ratni pretpostavljeni – Sakib Halilović Kibe odšetao je u sarajevsku „slobodu“. Dokazano je da je komandovao Diverzantskim vodom. Dokazano je i da je znao za premlaćivanje i zlostavljanje dječaka, prije nego je likvidiran! Da je čak bio i svjedok te torture. No, eto nije kriv što ubisto nije spriječio ili što Veselijevu nije kaznio!

Bar tako tvrdi sudsko Vijeće! U pravničkoj „vratolomiji“, predsjedavajući Darko Samardžić „tražio“ je zamjerke u blažem krivičnom zakonu, koji Halilovićevo ratno „nečinjenje i nespriječavanje zločina“ ne definiše na način kako je to u optužnici napisano.

Više pravde Tužilaštvo će tražiti pred drugostepenim Vijećem. Žalbu je najavila i advokat Veselijeve, Mirna Delalić. Zajedno sa odbranom Sakiba Halilovića, a uz pomoć instruisanih svjedoka koji su, priznalo je to i Vijeće – svjesno mijenjali iskaze, Delalićeva je negirala pripadnost Diverzantskom vodu i Halilovića i Veselijeve.

 

Izvor RTRS, 08. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u