Iran dao rok 60 dana, Tramp preusmerio nosač aviona

Iran Evropi dao 60 dana za pregovore s tom zemljom. Rohani: To ne znači kraj nuklearnog sporazuma. Nejasno šta će biti dalje

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima. Rohani je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranijuma, ukoliko svetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

U televizijskom obraćanju, Rohani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma – Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija – imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija, preneo je Rojters. Rohani je rekao da Iran želi da pregovara o novim uslovima sa preostalim partnerima u okviru sporazuma, ali je priznao da je situacija ozbiljna.

„Osećamo da je nuklearnom sporazumu potrebna operacija, a pilule protiv bolova od prošle godine nisu bile efikasne. Ovo je operacija za spas sporazuma, ne njegovo uništavanje“, rekao je Rohani. Iran je poslao pisma o svojoj odluci liiderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Nemačke, preko ambasadora tih zemalja u Teheranu, kao i Rusiji, navodi AP.

Kako navodi televizija IRIB, Iran je preneo ambasadorima zemalja potpisnica da će odstupiti od pojedinih obaveza koje ima prema nuklarnom sporazumu iz 2015. godine. Iranski predsednik je rekao da će Iran zadržati višak obogaćenog uranijuma i teške vode i dao rok od 60 dana da se odrede novi uslovi za nuklearni sporazum s tom zemljom Rohani je upozorio da ukoliko rok istekne, a ne postignu se bolji uslovi, Iran će započeti sa većim obogaćivanjem uranijuma, preneo je AP.

Ako se pet zemalja pridruže pregovorima i pomognu Iranu da dobije korist u oblasti nafte i bankarstva, Iran će se vratiti svojim obavezama iz nuklearnog sporazuma“, rekao je Rohani. U pismu poslatom potpisnicima tog sporazuma, Vrhovni nacionalni bezbednosni savet poručio da se Iran više neće pridržavati ograničenja, u vezi sa zalihama obogaćenog uranijuma i teške vode, navodi Blumbarg. Ukoliko ostale zemlje ispune zahteve Irana, on će se vratiti prvobitnim obećanjima iz nuklearnog sporazuma 2015. godine, navodi se u pismu.

Ovaj potez Irana tumači se kao kontramera Teherana zbog prošlogodišnjeg izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma. U isto vreme, Trampova administracija je preusmerila nosač aviona „Abraham Linkoln“ na Bliski istok, jer se očekivalo da će Iran odustati od dogovorenih obaveza da zamrzne svoj nuklearni program. Sjedinjene Američke Države ponovo su uvele deo sankcija Iranu 7. avgusta prošle godine. Dodatne američke sankcije, koje su pokrile izvoz nafte, stupile su na snagu 5. novembra. Vašington je odobrio privremeno izuzeće od naftnih sankcija za Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Tursku.

 

Izvor Sputnjik/Tanjug/Beta/B92, 08. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u