Nemački mediji: Odnosi sa SAD su razbijeni u paramparčad

„Odlaganje Pompeove posete Berlinu se može nazvati besramnim i neprijatnim sa tačke gledišta političke kulture“

Neočekivano odlaganje posete državnog sekretara SAD Majka Pompea Nemačkoj potvrdilo je da je prijateljstvo između dve države razbijeno u paramparčad, piše nemački list Zidojče cajtung.

Prema rečima autora nemačkog lista Danijela Breslera, odlaganje Pompeove posete Berlinu se može nazvati besramnim i neprijatnim sa tačke gledišta političke kulture. Međutim, činjenica je činjenica. „Dve i više godina nakon stupanja na dužnost Donalda Trampa, mnogo toga što se još nedavno nazivalo nemačko-američkim prijateljstvom, razbijeno je u paramparčad“, piše autor.

Juče je Pompeo neočekivano odložio posetu Nemačkoj nekoliko sati pre početka sastanka sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i šefom diplomatije Hajkom Masom. Predstavnik Pompea je saopštio da je imao nepredvidive obaveze. Kako je kasnije saopšteno, Pompeo je tog trenutka bio u Bagdadu. U isto vreme, Bresler je naglasio da Vašington ne vodi prijateljsku politiku, stalno demonstrirajući grubu silu.

„SAD više uopšte nisu saveznici, nije nam prijatelj, protiv kojih je potrebno formirati Alijansu“, dodao je autor. Na kraju članka nemački novinar je izrazio nadu da će nakon odlaska Trampa sa mesta predsednika SAD ponovo postati stalni partner i saradnik Nemačkoj.

 

Izvor Sputnjik, 08. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u