Objavljeni detalji Trampovog „sporazuma veka“

Izrael, Organizacija za oslobađanje Palestine (OOP) i Hamas potpisaće sporazum o osnivanju palestinske države – „Nove Palestine“

Objavljen je dokument koji sadrži detalje plana predsednika SAD Donalda Trampa o bliskoistočnom rešavanju krize, poznatog i kao „sporazum veka“, izveštava list Komersant, pozivajući se na izraelske medije. Ministarstvo spoljnih poslova predalo je novinarima materijal, dok izvori dokumenta nisu navedeni.

Prema objavljenom planu, Izrael, Organizacija za oslobađanje Palestine (OOP) i organizacija Hamas potpisaće sporazum o osnivanju palestinske države – „Nove Palestine“. Ona će uključivati teritorije Zapadne obale i Pojas Gaze, sa izuzetkom zemalja sa jevrejskim naseljem. Izolovana naselja biće priključena jevrejskim, i pripadaće Izraelu.

Takođe, u dokumentima se navodi da Jerusalim neće biti podeljen, nego će dobiti status ujedinjene prestonice „Nove Palestine“ i Izraela. Istaknuto je i da će arapski stanovnici postati građani palestinske države. Njima će biti zabranjeno da kupuju jevrejske kuće, a jevrejima arapske. Palestina će od Egipta u zakup dobiti teritorije koje se nalaze pored Pojasa Gaze. Na njima će se izgraditi aerodrom, fabrike, područja za poljoprivredni rad i trgovinu. Veličinu i cenu teritorija odrediće strane posredstvom država, koje podržavaju sporazum, a to su SAD, zemlje Evropske unije i Persijskog zaliva. Oni će morati da obezbede „Novoj Palestini“ u roku od pet godina 30 milijardi dolara za nacionalne projekte.

Saglasno projektu, palestinska država neće imati vojsku. Pretpostavlja se da će samo saradnici policije moći da poseduju lako oružje. Organizacija Hamas će predati naoružanje prilikom potpisivanja sporazuma. Dok se ne formira vlada, članovi organizacije će dobijati platu od zemalja koje ih podržavaju. U roku od godinu dana u Palestini se moraju održati izbori. Osim toga, u dokumentima se navodi da će Jordanska dolina pripadati Izraelu. Ako Hamas i OOP odbiju predlog, SAD će blokirati finansijsku podršku Palestincima. Ako OOP pristane na uslove sporazuma, a Hamas ne pristane, za to će biti odgovorni lideri organizacija. Američka strana takođe obećava da će podržavati izraelsku stranu ukoliko dođe do zaoštravanja konflikta Izraela i Hamasa.

Početkom maja objavljeno je da je princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman predlagao predsedniku Palestine Mahmudu Abasu 10 milijardi dolara za podršku „sporazumu veka“. Palestinski lider odbio je ponudu, objasnivši da bi pristanak značio kraj njegove političke karijere. U aprilu je savetnik američkog predsednika Džared Kušner saopštio da će plan za bliskoistočno rešavanje krize, koji je pripreman od početka Trampovog predsedničkog mandata, biti predstavljen u junu. U februaru je izjavio da projekat podrazumeva ukidanje granica u njihovom sadašnjem vidu i slobodno kretanje ljudi i robe, kao i ujedinjenje svih palestinskih teritorija pod jednom vlašću. Kako se navodi, palestinska strana se protivi američkom posredovanju u rešavanju sukoba nakon što su SAD 2017. godine priznale Jerusalim za prestonicu Izraela.

Izrael je proglasio Jerusalim za svoju prestonicu nakon rata za nezavisnost 1949. godine. Nakon Šestodnevnog rata 1967. godine zauzeo je Istočni Jerusalim i ujedinio ga sa Zapadnim, ali Ujedinjene nacije to nisu priznale.

 

Izvor Sputnjik, 08. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u