Orban i Salvini pripremaju savez posle evropskih izbora

Ako Orbanov Fides osvoji znatan broj glasova, pokušaće da utiče na spajanje konzervativaca sa desničarima

Čak i kada bi Evropska narodna partija u Evropskom parlamentu ukinula suspenziju stranci Viktora Orbana – male su šanse da bi posle izbora Fides ostao u ovoj političkoj grupaciji. Barem ne u ovako uređenoj evropskoj grupaciji stranaka. Međutim, ukoliko bi osvojio znatan broj glasova, Orban bi ovoj grupi sasvim promenio krvnu sliku, pridruživši joj desničarske stranke s kojima sarađuje.

Orban je prošle nedelje, prilikom susreta sa zamenikom italijanskog premijera i liderom Lige za sever Mateom Salvinijem, najavio da će tražiti način da sarađuje s njim, jer je on jedan od evropskih lidera koji se protive imigraciji. Osim što je „flertovao” s idejom o stvaranju saveza između konzervativaca i krajnje desnice posle izbora za Evropski parlament, Orban je izričito rekao da će, ukoliko se Evropska narodna partija poveže sa levo orijentisanim strankama – teško moći da sarađuje s njima. Međutim, on je istovremeno predložio ukidanje suspenzije Fidesu nakon što njegova stranka postigne dobar rezultat kome se nada krajem maja.

Evropska narodna partija je izglasala suspenziju stranci mađarskog premijera zbog toga što je vodio neprimerenu kampanju protiv migracione politike u kojoj je kao glavne kreatore nacionalnog menjanja država članica označio šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i milijardera Džordža Soroša. Mađarski premijer i italijanski ministar unutrašnjih poslova sastali su se u Budimpešti dan nakon što je Orban uputio javni poziv Evropskoj narodnoj partiji (EPP) da se udruži sa Salvinijevim nacionalno-suverenističkim blokom.

Ali kao što Orban u perspektivi neće moći da sarađuje sa levicom, tako ni mnogi drugi u evropskoj narodnoj stranci neće prihvatiti njemu bliske „populiste”. Nemačka kancelarka Angela Merkel odmah je isključila mogućnost saradnje između evropskih demokratskih hrišćana i „populističkih” partija desnog centra posle evropskih izbora. Kancelarka je tokom posete Nigeriji rekla da „neće biti saradnje sa desničarskim partijama posle izbora” i na ovaj način odgovorila na Orbanov poziv Salviniju. Ona je ponovila da podržava vodećeg kandidata desnog centra Manfreda Vebera koji je takođe već odbacio mogućnost saradnje sa Salvinijevom Ligom i drugim krajnje desničarskim strankama poput francuskog Nacionalnog okupljanja (bivšeg Nacionalnog fronta) Marin le Pen.

Tokom Orbanovog susreta sa Salvinijem u Budimpešti nisu izneti detalji buduće saradnje. Dvojica lidera, koje briselska administracija optužuje za ksenfobiju i gaženje demokratskih standarda i vladavine prava – razmenili su izraze međusobnog poverenja. U intervjuu za italijanski dnevnik Stampa Orban je u prošlu sredu pohvalio Salvinija kao „najvažniju osobu u današnjoj Evropi” i najavio da će posle izbora videti kakav oblik saradnje će poprimiti njihovo partnerstvo.

Ni Salvini nije govorio precizno o budućoj saradnji, ali je naglasio da ove dve stranke već duboko sarađuju podržavajući jedna drugu u sporovima u Briselu. Njegova stranka se protivila odluci Evropskog parlamenta da preduzme disciplinski postupak protiv Mađarske pod optužbom da ugrožava temeljne vrednosti EU.

U četvrtak u Briselu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je nastavio da zastupa stav mađarske vladajuće stranke da EPP oformi savez sa desničarskim strankama. On je za briselski portal „Politiko” rekao da bi EPP trebalo da sarađuje – ne sa socijalistima – nego sa Salvinijem, na primer. „EPP je već odavno u Evropskom parlamentu formirala većinu sa socijalističkim partijama. Baš kao u braku, kao u prijateljstvu, partneri međusobno oblikuju ličnosti. U ovom braku, socijalistički partner je oblikovao ličnost narodnih stranaka mnogo više nego obrnuto”, rekao je Sijarto. Za sada je rano reći ko bi u braku između Orbanovog Fidesa i Salvinije Lige bio dominantni partner. Njihova saradnja datira još od prošlog leta, kada su se susreli u Milanu i izneli istovetne poglede na migracije stanovnika Azije i Afrike.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Izvor Politika, 07. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u