Papa: U procesu kanonizacije Stepinca postoje nejasne istorijske tačke

„Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo“

Papa Franja, koji je posetio Bugarsku i Severnu Makedoniju, dao je izjavu dopisniku zagrebačkog Večernjeg lista iz Rima Silviju Tomaševiću u avionu.

Tomašević je u javljanju za HRT-ov Dnevnik 3 rekao kako je iz papinog odgovora poprilično očito kako će se još dugo čekati na kanonizaciju kardinala Stepinca. Hrvatskog novinara najviše je zanimala kanonizacija Alojzija Stepinca, a papa je odgovorio da to zavisi od izveštaja zajedničke komisije koja je osnovana sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Stepinac je bio krepostan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Međutim, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. I ja, koji treba da potpišem kanonizaciju sa mojom odgovornošću molio sam, promišljao sam i tražio savet i onda sam video da treba da pitam za pomoć Irineja. Irinej je veliki patrijarh i Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno istorijsku komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo“, rekao je Papa. Kako kaže, trenutno se proučavaju sporne tačke, prenela je TV Prva.

 

Izvor Sputnjik, 08. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u