Ruski tenk i helikopteri stigli u Srbiju na vojnu paradu

Kako se navodi, helikopteri, poznati kao „leteće oklopnjače” i „ubice tenkova”, nalaze se na aerodromu u Batajnici

Dva ruska helikoptera Mi-35M i ruski tenk T-72 MS stigli su u Srbiju i biće predstavljeni u petak, 10. maja, u Nišu na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom, javlja Sputnjik.

Kako se navodi, helikopteri, poznati kao „leteće oklopnjače” i „ubice tenkova”, nalaze se na aerodromu u Batajnici. Inače, kako navodi Sputnjik, Srbija je od Rusije nabavila četiri helikoptera Mi-35 i tri Mi-17, a oni će kompletno biti isporučeni Srbiji do kraja ove godine. Tenk T-72, u modernizovanoj varijanti, smatra se jednim od najboljih tenkova koji su ikada napravljeni. Raspolaže aktivnim oklopom i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Srbija je 2015. godine ugovorila sa zvaničnom Moskvom nabavku 30 ovih oklopnjaka i 30 oklopnih vozila BRDM, koji bi, prema informacijama Sputnjika, trebalo u narednim nedeljama da budu dopremljeni u našu zemlju. Povodom Dana pobede, u Nišu će u petak biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode”.

 

Izvor Politika, 08. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u