Dačić: Tači i Rama zaslužuju oštar odgovor

„Ovo je pljuvanje u lice celoj EU, svima koji Srbiju ubeđuju u to da moramo da budemo konstruktivni i mirni“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija jeste mala, ali nije glupa zemlja. Napominje da, dok Beograd priča o kompromisu i dijalogu, Priština i Tirana ispod stola dogovaraju stvaranje „velike Albanije“. Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da razgovor kosovskog predsednika Hašima Tačija i albanskog premijera Edija Rame o „nacionalnom ujedinjenju“, zavređuje oštar odgovor.

„Ne govori više Srbija o tome (o ‘velikoj Albaniji’), već Tači i Rama. Ovo je pljuvanje u lice celoj EU, svima koji Srbiju ubeđuju u to da moramo da budemo konstruktivni i mirni. Mi da sedimo za stolom, a oni ispod da dogovaraju stvaranje ‘velike Albanije'“, ukazao je šef srpske diplomatije.

Dogovaranje Rame i Tačija je, kaže, vrhunski bezobrazluk albanskih političara jer tokom jednog samita na kom se priča o regionalnoj saradnji oni govore o tzv. „ispravljanju istorijskih nepravdi“. Dačić je dodao da „mi jesmo mali, ali nismo glupi“. Ministar spoljnih poslova smatra da se sada postavlja pitanje da li Srbija treba da učestvuje na skupovima poput aktuelnog u Tirani jer se, kaže, iza naših leđa gura ideja „velike Albanije“.

„Izgleda da su principi nepromenljivosti granica dozvoljeni kad neko treba da napadne i udari u Srbiju“, napominje Dačić upitavši kako bi bilo da su se sastali Vučić i Dodik da pričaju o ujedinjenju Srba.

„JAVNI PLAN – NEĆEMO PRIZNATI KOSOVO“
Šef srpske diplomatije ukazuje da sada nije reč o otvaranju Pandorine kutija jer je ona, kaže, otvorena samim priznavanjem Kosova i narušavanjem principa nepromenljivosti granica.

„Ovo je promocija ‘velike Albanije’ na koju niko ne reaguje. Gde su oni koji su kritikovali Srbiju zbog neke ideje o razgraničenju? Pričali su da nema promene granica, gde su juče onda?“, upitao je Ivica Dačić. Srbija sada, kaže, nema tajni, već samo javni plan – nepriznavanje jednostranog proglašenja Kosova.

„To je javni plan i ne postoji način na koji mogu da izvrše pritiske, ne postoji nijedan Srbin koji će to da potpiše. U uslovima opšteg ludila, pametni ispadaju ludi“, ukazuje ministar spoljnih poslova. Dačić je iskoristio priliku da građanima čestita Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

 

Izvor RTS, 09. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u