Episkop Irinej: Moguće je naći kompromisno rešenje sa Albancima

Ima recepata u Evropi, može se naći neki model. Srbija ne može da prizna posebnu državu na teritoriji koja je izvor Srbije

Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački dr Irinej ugostio je 4. maja 2019. godine u svečanoj dvorani Crkvene opštine novosadske učesnike seminara „Doživeti Evropu, pričati o Evropi”. Prijemu je prisustvovao i Vladika mohački g. Isihije. Pozdravivši studente iz Nemačke i Srbije, stipendiste Fondacije Konrad Adenauer (Konrad-Adenauer-Stiftung, KAS), vladika Irinej je istakao da je veoma radostan povodom susreta i da je navedena Fondacija jedna od retkih političkih organizacija koja ima autentičan interes za pitanje Crkve i vere:

– Želim da vas sve pozdravim u atmosferi i radosti Praznika iznad svih praznika – Vaskrsenja Hristova, jer u obema tradicijama, Zapadnoj i Istočnoj, ove godine je vrlo blisko bio datum Vaskrsenja, svega nedelja dana razlike. Kod nas u tradiciji Pravoslavne Crkve od prvog dana Vaskrsa do praznika Vaznesenja Gospodnjeg uvek postoji samo jedan pozdrav ‒ „Hristos voskrese”, i svi ti dani se posmatraju kao jedan dan Vaskrsenja. U ovom periodu treba da jedni druge sagledavamo u kontekstu da smo ne osuđeni nego darovani da budemo svi večno zajedno, samo ako to hoćemo, i sa Bogom i jedni sa drugima, naveo je Episkop bački.

Studenti su imali priliku da postavljaju pitanja vladici Irineju, a jedan od prisutnih stipendista zamolio je vladiku da prokomentariše aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

– Ja mislim i danas da Albanci nisu previše muslimani, ali ne treba da zaboravimo da ekstremni muslimani sa Bliskog i Srednjeg Istoka, uz ogromne finansije, rade na reislamizaciji Albanaca. U ratovima Islamske države na Istoku, najveći procenat dobrovoljaca je sa Kosova, a onda tek iz Bosne. Ja lično mislim da Zapadna Evropa uopšte nije svesna sa kakvom vatrom se igra. Oni će verovatno dati viznu liberalizaciju Albancima i ogromna masa kosovskih Albanaca će otići u Zapadnu Evropu. Oni su sada glavni trgovci drogom u Zapadnoj Evropi. Ja nisam protiv muslimana ‒ u globalnom konfliktu smatram da su muslimani žrtve Zapada, a ne obrnuto. Mislim da danas, dok vlada ova kriminalna garnitura na Kosovu i Metohiji, neće biti kompromisa između nas i Albanaca, ali ako Amerikanci i Evropljani shvate da tamo treba dovesti neke normalne ljude, onda je moguć kompromisni dijalog između Srba i Albanaca. Rešenje vidim u tome da se njima dâ najveća moguća autonomija: gde su oni većina – oni imaju glavnu reč, gde su Srbi većina – Srbi imaju glavnu reč. Ima recepata u Evropi, može se naći neki model. Srbija ne može da prizna Albancima posebnu državu na teritoriji koja je izvor Srbije. Prvobitna Srbija je tamo, najvažniji naši manastiri i sve je tamo. Do dana današnjega, posle pet vekova turske okupacije, mi imamo 1.500 crkava i manastira na toj teritoriji. Albanci nemaju ništa, objasnio je vladika Irinej.

Preosvećeni Episkop mohački g. Isihije studentima je istakao značaj Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, manastira koji je osnovao Sveti Sava u 13. veku. Po završetku srdačnog susreta, Episkop bački g. Irinej uručio je gostima prigodne darove i izrazio je nadu da će biti još takvih prijatnih razgovora i druženja.

 

Izvor Eparhija bačka/SPC, 08. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u