Počela parada u Moskvi, Putin čestitao Dan pobede

„Rusija je otvorena za saradnju sa svima ko je na delu spreman da se bori protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma”, istakao je Putin

U Moskvi se održava parada povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Paradi prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin, kome je raport podneo ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi Tanjug.

Predsednik Putin čestitao je Dan pobede, dan, kako je rekao, našeg ponosa, tuge i bezgranične zahvalnosti zaštitnicama otadžbine koji su razbili nacizam. „Oni su ratovali trudili se, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mestu borbe kada je trebalo. Dali su sve što je potrebno i dobili su tu pobedu”, poručio je Putin na početku tradicionalne vojne parade, koja se svake godine održava na Crvenom trgu u Moskvi.

Na ovogodišnjoj paradi učestvuje 13.000 vojnika, više od 130 komada najmodernijeg naoružanja. Biće prikazano 74 naprednih letelica, među njima i dve bespilotne – avion i helikopter. Unazad godinu dana vežbalo se za ovu Paradu. Parade pobede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala. Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Nemačke. U toj paradi je čestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata. Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Nemačke. Paradu iz Moskve direktno prenosi RTS.

PUTIN POZVAO NA UJEDINjENjE PROTIV SAVREMENIH PRETNjI
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas međunarodnu zajednicu na stvaranje jedinstvenog mehanizma bezbednosti u borbi protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma, prenosi Beta. Govoreći na vojnoj paradi na Crvenom trgu povodom 9. maja, Dana pobede, Putin je kazao da je Rusija spremna na saradnju sa svima koji su spremni da se istinski bore protiv tih pretnji.

„Rusija je otvorena za saradnju sa svima ko je na delu spreman da se bori protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma. Kolektivni otpor nosiocima smrtonosnih ideja ponovo ima veliki značaj. Mi pozivamo sve zemlje da shvate našu zajedničku odgovornost za stvaranje efikasnog, jednakog za sve, sistema bezbednosti”, rekao je Putin.

On je poručio da Rusija radi i da će raditi sve što je neophodno da „obezbedi visoku bojevu sposobnost svojih oružanih snaga i odbrambeni potencijalni najvišeg nivoa”. Ruski predsednik je kritikovao „niz država” koje su potpomogle naciste, što u današnje vreme namerno izvrću istorijske činjenice.  „Rusija je otvorena za saradnju sa svima ko je na delu spreman da se bori protiv terorizma, neonacizma i ekstremizmaVojnoj paradi prisustvovali su najviši državni funkcioneri i bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

 

Izvor Politika, 09. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u