Bild: EU ne može bez sukoba, to je pokazao samit u Rumuniji

Evropski političari pronašli su nekoliko razloga za neslaganje dok je obećana kohezija među njima ponovo nestala

U zajedničkom saopštenju čelnika EU na neformalnom samitu u Rumuniji govorilo se o potrebi za jedinstvom i solidarnošću, ali se ispostavilo da je riječ o praznim riječima, piše njemački Bild.

Evropski političari pronašli su nekoliko razloga za neslaganje. Prvo, Emanuel Makron je kritikovao njemačkog kandidata za predsjednika Evropske komisije Manfreda Vebera, a potom je zahtijevao da EU troši više novca na suzbijanje globalnog zagrevanja, mjere koje je podržalo manje od trećine zemalja EU. Osim toga, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je na sastanku izjavio kako EU nužno treba reorganizovati i sklopiti novi evropski ugovor.

Lideri EU su se na neformalnom samitu u rumunskom gradu Sibiu trebali dogovoriti o zajedničkom saopštenju u deset tačaka, piše Bild. Zajednička izjava odnosi se na “jedinstvo, bez obzira na sve” i potrebu da se “pokaže uzajamna solidarnost u kriznim vremenima”.

Prema njemačkom tabloidu, apsurd situacije leži u činjenici da je obećana kohezija ponovno nestala. Te povezanosti nema čak i uprkos činjenici da su evropske vođe, na vlastito iznenađenje, bile toplo primljene od strane stanovnika Sibiua, koji su mahali zastavama i pjevali pjesme. Iako poznati po svojoj stidljivosti, dogodilo se da su se Angela Merkel i Emanuel Makron odlučili pridružiti gomili.

Na trenutak se rodila nada da će samit postati simbol solidarnosti u pozadini rastućeg evroskepticizma, piše Bild. Međutim, Emanuel Makron je tada neočekivano podržao mađarskog lidera Viktora Orbana, rekavši da ako bi u slučaju pobjede Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu njemački kandidat Manfred Veber automatski preuzeo mjesto predsjednika Evropske komisije, to bio “pogrešan put”.

Makronovo nezadovoljstvo zbog Veberove kandidature podržali su premijer Luksemburga Gzavije Betel i grčki premijer Aleksis Cipras. Osim toga, francuski predsjednik je dao je još jednu izjavu, koju su podržali Holandija i skandinavske zemlje. Makron je zahtijevao da EU potroši 25 odsto svojih sredstava na borbu protiv klimatskih promjena. Kao što primjećuje Bild, Njemačka još nije potpisala ovaj prijedlog.

Ali kontroverze ne prestaju ovdje, piše Bild. Opšti smjer razvoja EU je bilo još jedno kontroverzno pitanje. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtijevao je, iako u maloj mjeri, “reorganizaciju EU sklapanjem novog ugovora”. Kurc se takođe usprotivio klimatskoj inicijativi Makrona. Kako navodi njemački list, nije jasno zašto je Makron uopće iznio takav prijedlog, obzirom da se s njime ne slaže više od dvije trećine zemalja članica Evropske unije.

 

Izvor logicno.com, 10. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u