SAD povećale carine na kinesku robu, Peking najavljuje kontramere

Kineska vlada je saopštila da će preduzeti „neophodne protivmere“ kao odgovor na najnovije povećanje američkih carina

Američke carine na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine povećane su jutros sa 10 na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga. Kineska vlada tim povodom je saopštila da će preduzeti „neophodne protivmere“.

Vlada predsednika Donalda Trampa je povećanjem carina intenzivirala trgovinski rat s Kinom, za koju tvrdi da je prekršila obećanja data ranije tokom pregovora. Povećanje carina je stupilo na snagu iako su u Vašingtonu u toku razgovori dve strane. Ti razgovori će biti nastavljeni danas, pošto su juče završeni bez ikakvog nagoveštaja napretka. Povećane carine se neće odnositi na robu koja je napustila kineske luke pre povećanja.

KONTRAMERE PEKINGA
Kineska vlada je saopštila da će preduzeti „neophodne protivmere“ kao odgovor na najnovije povećanje američkih carina, ali nije iznela detalje eventualnog odgovora. „Kina duboko žali što će morati da preduzme neophodne protivmere“, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kina je na ranije povećanje carina odgovorila sopstvenim carinama na 110 milijardi dolara američke robe, ali tu ima sve manje prostora za povećanje zbog trgovinskog disbalansa između dve zemlje. Kineska regulatorna tela su takođe počela da otežavaju poslovanje američkim kompanijama u Kini, usporavajući carinske preglede za njihovu robu i pooštravajući regulatorni nadzor.

 

Izvor AP/Beta/N1, 10. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u