Vučić i Dodik na zasedanju Sabora SPC

„Moja želja je bila da čujemo Vučićevo mišljenje, sagledavanje problema i kakvo rešenje može da ispadne“, rekao je patrijarh

Članovima najvišeg crkvenog tela danas bi trebalo da se u Patrijaršiji u Beogradu obrate Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Budućnost Kosova i Metohije biće glavna tema sutrašnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je počeo prošle nedelje u manastiru Žiča.

U crkvenim krugovima može se čuti da je dvojicu nacionalnih lidera na Sabor pozvao patrijarh Irinej, kako bi arhijereji iz prve ruke dobili informacije o učinku diplomatske borbe za KiM. „Dolazak predstavnika svetovne vlasti na sednice Sabora nisu presedan u životu Crkve“, objašnjava sagovornik Novosti iz vrha SPC.

Vučić je bio na Saboru i 2013, kada je tema bila Briselski sporazum. Očekuje se on vladikama predstavi situaciju i zamoli ih za podršku i pomoć. Sabor je u subotu rad nastavio u Beogradu, a vladike će danas posetiti Hram Svetog Save na Vračaru i služiti parastos njegovim ktitorima i priložnicima. U planu je sednica Društva za izgradnju Hrama.

 

Izvor Večernje novosti/B92, 12. maj 2019.

PATRIJARH: ŽELjA MI JE DA VUČIĆ DOĐE NA SABOR
Patrijarh srpski Irinej izjavio je da postoji mogućnost da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje jednoj od sednica Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojoj će se razgovarati o KiM.

„Ne znamo još da li će biti u ponedeljak, razgovarali smo o tome, videćemo. Moja želja je bila da čujemo Vučićevo mišljenje, sagledavanje problema i kakvo rešenje može da ispadne“, rekao je patrijarh za Kurir.

Kako navodi izvor Kurira iz SPC, „patrijarh je uporan i ostaje pri svom predlogu, a očekuje se da Vučić dođe u ponedeljak u Patrijarški dvor u Beogradu“.

 

Izvor Sputnjik, 12. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u