Dačić: Zapad vrši pritisak na Beograd zbog ruskog gasovoda

Prema rečima ministra, ruski gasovod je glavni uzrok političkog pritiska na Beograd, ali „niko drugi ne nudi Srbiji gas“

Zapad vrši pritisak na Beograd zbog razvoja odnosa sa Rusijom i drugim zemljama, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu za televiziju RT. Šef srpske diplomatije istakao je da je Beograd već navikao da na njega vrše pritisak iz inostranstva.

„Otporni smo na pritisak. Zapad će imati primedbe na svaku temu. Uveli smo bezvizni režim sa Kinom – Zapad je protiv. Uveli smo ga sa Indijom i Indonezijom – Zapad je protiv. Sa Rusijom – opet protiv. Potpisujemo dogovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom – takođe je nezadovoljan. Pri čemu mu ne odgovaraju samo situacije kada Srbija uspostavlja odnose. Kada Hrvatska, Mađarska, Nemačka imaju prijateljske odnose sa Kinom, Zapad se ne protivi“, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da se prema njegovoj zemlji primenjuju dvostruki standardi. „Nemačka i severnoevropske zemlje mogu da koristite gas koji teče kroz ’Severni tok‘, a Srbi ne treba da kupuju ruski gas – on na njih negativno utiče! To jest, na Nemce i druge ne utiče! Dvostruki standardi. A mi se sa njima stalno suočavamo“, požalio se diplomata.

Dačić je takođe ispričao da je Srbija već počela da polaže 400 kilometara gasovoda „Turski tok“ i izrazio nadu da će „u Bugarskoj sve biti u redu i da neće biti prepreka“. Prema rečima ministra, ruski gasovod je glavni uzrok političkog pritiska na Beograd, ali „niko drugi ne nudi Srbiji gas“. Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

 

Izvor Sputnjik, 13. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u