Kurc: Dosta je sa nametanjem pravila iz Brisela

Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh, rekao da je dosta „ludila regulacije EU”, kao i da je dosta sa „nametanjem pravila” iz Brisela

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dve nedelje pred izbore za Evropski parlament, izazvao je buru reakcija, najavom da želi da poništi čak 1.000 pravila EU. Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh, rekao da je dosta „ludila regulacije EU”, kao i da je dosta sa „nametanjem pravila” iz Brisela.

Istakao je da mu je cilj da se izbriše 1.000 pravila EU, kao što je nepotrebno pravilo o „šniclama” ili pomfritu, kojim Brisel određuje kako treba da izgledaju ove namirnice. „Nikome nije potrebno da Brisel propisuje kako se sprema šnicla”, naglasio je Kurc, dodajući EU treba da se bavi odgovorima na velike izazove kao što je zaštita spoljne granice, bezbednost ili klimatske promene.

Prema njegovim rečima, projekat mira Evropa sve više postaje „tesan birokratski prostor” za građane. Izrazio je uverenje da će kandidat Evropske narodne partije (EVP) Manfred Veber uspeti da ostvari cilj – smanjenja birokratije u Briselu. Kurc je naglasio da je neophodno, ako se želi pridobiti podrška građana za EU, zaustaviti birokratsko nametanje iz Brisela, preneo je Tanjug. Njegov zahtev naišao je na žestoku kritiku opozicije koja je ocenila da je kancelar protiv EU.

 

Izvor Politika, 13. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u