Završen Sabor, oglasili se patrijarh Irinej, Vučić i Dodik

Vučić je naveo je da je obavesio Sabor o svim razgovorima i pregovorima, kao što je Crkva njega obavestila o svim svojim brigama i različitim stavovima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na Saboru SPC govorio otvoreno o svemu i da je izneo svoje brige. Nastavićemo da radimo u najboljem interesu Srbije i na otvaranju novih fabrika i puteva, istakao je Vučić. Naš predsednik se junački bori i ja mu se divim, poručio je patrijarh Irinej i dodao da je vrlo neizvesno kako će se naći rešenje za pitanje KiM.

Nakon razgovora sa patrijarhom i vladikama na sednici Sabora SPC,Vučić je istakao da je njegovo da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.

Vučić je preneo da je tokom sastanka koji je trajao dva i po sata, izneo veliku brigu za naš narod na KiM, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primebde.

„Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru o Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo“, objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da je posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima uspeo da ostvari racionalan i normalan odnos.

„Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dobro primetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti“, rekao je Vučić i izrazio uverenje u plodotvornost sastanka.

Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je Crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao državni.

Crkva je, podsetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gde je srpski narod bio ugrožen, posebno na KiM.

„Pred nama je težak period. Izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao – ‘šta god da uradiš bićeš uvek nekome kriv’. Ja sam to odlično razumeo“, preneo je Vučić.

Naveo je da je obavesio Sabor o svim razgovorima i pregovorima, kao što je Crkva njega obavestila o svim svojim brigama i različitim stavovima.

„Hvala svetosti, koji je pokazao ogromnu odgovornost za razvoj i napredak srpskog društva. Hvala i Miloradu Dodiku koji je dobro razumeo, a nije morao, jer je mogao lako da skuplja samo političke poene na Saboru. Bio je veoma korektan i iskren, dobro je razumeo državnu poziciju Srbije“, ukazao je Vučić.

Vučić je najavio da će nastaviti da radi u najboljem interesu naroda na KiM i države.

Izrazio je uverenje da ćemo moći u budućnosti da se radujemo novim ekonomskim uspesima, otvaranjima fabrika, da to bude više tema.

PATRIJARH: VUČIĆ SE JUNAČKI BORI
Predsednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime, rekao je patrijarh Irinej posle sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora naše Crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijarh, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: „Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće…“.

„Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko – ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu“, rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumevanje i ono što vidimo to je da se naš predsednik junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime.

„Ne sumnjamo u njegove dobre namere i trud koji vidimo“, naglasio je patrijarh.

Istakao je da se divi energiji Vučića i da naš predsednik vodi jako teške razgovore.

„Divim se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da obavi ulogu predsednika države na najbolji i najkorisniji način“, rekao je Irinej i na pitanje da li je to njegov stav, precizirao da je to i njegov i stav Sabora SPC.

„Dva i po sata smo razgovarali sa našim dragim predsednikom o problemu našeg naroda i Crkve“, rekao je patrijarh.

Najviše pažnje smo posvetili, ističe patrijarh, razgovorima oko KiM i konstatovali da je stanje vrlo teško na KiM i da je, s obzirom na prilike, neizvesno vrlo kako će se naći rešenje za pitanje KiM.

DODIK: BEZ ZAJEDNIČKOG STAVA NEMA REŠENjA
Razgovorima u Patrijaršiji prisustvovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da je razgovor Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama SPC od značaja, jer, ističe, bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba ne može da se reši nijedno važno državno i nacionalno pitanje.

„Podeljenost oko toga kako rešiti neko važno pitanje, poput Kosova i Metohije svakako smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rešenja koja očekujemo“, rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da treba biti racionaln i realan, te dodao da je to ono što se danas prvi put čulo i govorilo i o raznim mogućnostima za eventualno rešenje, pitanju razgraničenja…

Dodik je istakao da je današnji sastanak važan, bez obzira što su neki govorili da li za tim ima potrebe ili ne, jer je korisno da se na tom nivou i kapacitetu vodi dijalog i razgovor kako bi se utvrdio zajednički stav.

„Bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba u celini ne može da se rešu nijedno važno državno i nacionalno pitanje“, podvukao je Dodik.

On je zahavlio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje u zasedanju Sabora, koji je prilika da se najotvorenije ragzovara o svim pitanjima državne i nacionalne politike, u čemu crvka ima značajnu ulogu.

Dodik je preneo da je razgovor bio otvoren i da nije bilo „nikakvih skrivenih ni tema ni odgovora, niti je šta ostalo skriveno“, već je bio ozbiljan razgovor, u kojem je, kaže, njemu bilo nešto lakše nego predsedniku Srbije.

„Video sam jednu iskrenost u diskusijama svih, a pristup koji je Vučić pokazao na otvorene teme bio je veoma jasan i nije ostavio dileme, kao što ni zaključci nisu ostavili nikakve dileme“, rekao je Dodik.

„Važno je da smo, kroz razgovor koji smo vodili, došli do saglasja da je važno da se održi dijalog i da taj dijalog ne treba da se vodi putem javnosti, koji samo još više unosi problema, nego putem otvorene diskusije ovog i sličnog formata“, rekao je Dodik.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u