Pompeo u Moskvi: Tramp želi poboljšanje odnosa sa Rusijom

Pompeo je dodao da Moskva i Vašington mogu da nađu dodirne tačke po pitanju kontrole naoružanja i regionalnih sukoba

Predsednik Donald Tramp je posvećen poboljšanju odnosa s Rusijom, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo u razgovoru sa Sergejem Lavrovom u Sočiju.

Pompeo je dodao da dve zemlje ne moraju da se saglase oko svega, ali da postoji prostor za saradnju, pogotovo u oblasti antiterorizma i borbe protiv širenja nuklearnog oružja.

Lavrov je rekao da je vreme da Rusija i SAD počnu da na nov i konstruktivan način rade zajedno. Uoči razgovora, on je istakao da postoje sumnje u vezama između dve zemlje, ali da se nada konstruktivnom dijalogu.

 

Izvor Tanjug/B92, 14. maj 2019.

SASTALI SE LAVROV I POMPEO
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo počeli su razgovore u Sočiju.

Na početku sastanka Lavrov je izrazio nadu da će u razgovoru sa Pompeom uspeti da se izrade konkretni predlozi za normalizaciju odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. On je rekao da je Rusija spremna da gradi konstruktivne i odgovorne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ako je Vašington spreman na to. On je dodao da očekuje detaljne pregovore kao nastavak razgovora u Finskoj 6. maja.

„Imamo mnogo problema koji zahtevaju da se preduzmu hitne mere, kao i razvoj dugoročnih sistemskih rešenja“, istakao je ruski ministar. „To se odnosi i na situaciju u oblasti obezbeđivanje strateške stabilnosti i uspostavljanja efikasnijeg rada na protivterorističkoj stazi i rešavanju akutnih kriznih situacija u različitim delovima sveta“, dodao je Lavrov.

Lavrov je istakao da dinamika susreta između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na visokom nivou u poslednje vreme ohrabruje. Prema njegovim rečima, važan preduslov za uspeh u izgradnji „nove, odgovornije i konstruktivnije matrice međusobnog prihvatanja“ jeste izgradnja pouzdanog dijaloga na različitim nivoima.

„Činjenica da se za poslednje dve nedelje sastajemo već drugi put, daje određeni optimizam“, zaključio je Lavrov. „Probaćemo, pa ćemo videti šta ćemo dobiti“, dodao je on. Rusija i Sjedinjene Američke Države bi trebalo da unaprede odnose, što je u interesu ne samo obeju zemalja, već i čitavog sveta, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Moramo učiniti sve kako bismo unapredili naše odnose za bezbednost naših zemalja, nastavićemo ovaj dijalog. Naši predsednici su nas ohrabrili da uložimo napore za to. To će biti u interesu ne samo obeju zemalja, već i celog sveta. Zbog toga se radujem današnjem otvorenom dijalogu“, rekao je Pompeo na početku razgovora sa Lavrovom u Sočiju.

On je istakao da je američki predsednik Donald Tramp posvećen poboljšanju odnosa sa Rusijom. Pompeo je dodao da Moskva i Vašington mogu da nađu dodirne tačke po pitanju kontrole naoružanja, neširenja nuklearnog oružja i regionalnih sukoba. „To će zaista pomoći u izgradnji čvršćih odnosa, barem u vezi sa ovim konkretnim pitanjima. Sâm sam se uverio da imamo bliske pristupe borbi protiv terorizma. Spasavali smo živote Amerikanaca, spasavali živote Rusa i obavili dobar, pošten i iskren zajednički posao.“

Ovo je drugi sastanak ministara spoljnih poslova dveju zemalja od početka meseca. Lavrov i Pompeo prethodno su razgovarali u Finskoj na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Arktičkog saveta. Na dnevnom redu pregovora su bilateralni odnosi, strateška stabilnost i pitanja razoružanja, situacija u Venecueli, Siriji, Ukrajini i Korejskom poluostrvu, kao i kriza oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program. Osim toga, ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao da bi strane mogle da utiču na mogućnost sastanaka lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na marginama samita G20 u Osaki.

 

Izvor Sputnjik, 14. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u