SAD o Dodikovoj najavi oblačenja uniformi VRS: Neodgovorno i opasno

„Retorika i pozivi na delovanje ove vrste su neodgovorni i opasni i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarisani cilj – evropske integracije”

Ambasada SAD u BiH je ocenila da je pozvanje pripadnika Oružanih snaga BiH ili bilo kog drugog da deluju protivno zakonskim odredbama je nesavesno i neprihvatljivo i pozvala nadležne institucije da reaguju na adekvatan način.

Na pitanje agencije Fena iz Ambasade SAD su podsetili da Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. „Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnosti u BiH podriva stabilnost cele zemlje. Retorika i pozivi na delovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarisani cilj – evropske integracije”, rečeno je Feni. Kako je istaknuto, Sjedinjene Američke Države ostaće opredeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje s OS BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je juče pripadnike Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sledećem obeležavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije javnosti u BiH, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 13. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u