Preminuo Miša Janketić

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić preminuo je u 81. godini

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić preminuo je u 81. godini. Ostvario je brojne velike uloge u pozorištu, na filmu i televiziji.

Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1962. godine. U karijeri je ostvario uloge u više desetina filmova i TV serija, a takođe je brojne uloge ostvario u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član od 1960. godine. Veliku popularnost kod televizijske publike donele su mu uloge u TV serijama „Sivi dom“ (1984-1985), „Bolji život“ (1987-1991), „Srećni ljudi“ (1993-1996), a u seriji „Porodično blago“ (1998-2002) igrao je glavnu mušku ulogu.

Dobitnik je značajnih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vujisić, Nušićeva nagrada za životno delo, Statueta Joakim Vujić, četiri Sterijine nagrade, Oktobarska nagrada grada Beograda, Statueta Ćuran, Nagrada Raša Plaović, dve godišnje nagrade JDP. Bio je dugogodišnji profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prenosi Tanjug.

UMEO JE DA INSPIRIŠE KOLEGE
Otišao je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umetnički uzor mnogima, složili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović i Vojislav Brajović na vest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kolege je krasila ogromna posvećenost umetnosti. „Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi „Kada su cvetale tikve”, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima” kazao je Vlajčić.

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnijih glumaca koji su obeležili drugu polovinu 20. i početak 21. veka. „Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi. Bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu, jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun angažman” rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od najznačajnijih srpskih glumaca. „Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko” kazao je Brajović.

 

Izvor Politika, 15. maj 2019.

VUČIĆ: NAPUSTIO NAS JE VELIKI ČOVEK I UMETNIK
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća porodici Janketić, povodom smrti Mihaila Miše Janketića u kome je naveo da nas je napustio veliki čovek i umetnik.

„Danas je naš narod, kulturu i glumište napustio veliki čovek, umetnik i učitelj, koji je ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge. Njegov rad decenijama je gradio našu kulturu i činio lepšim naše živote“. Vučić ističe da je Janketić svojim radom, zalaganjem i nesebičnošću uspeo da se za života svrsta u red besmrtnih dramskih umetnika.

„Njegova ljudska veličina gradila se čovečnošću, nenametljivošću i skromnošću. Iako ispunjeni tugom i skrhani bolom u ovom trenutku, imamo na čemu da budemo zahvalni – bili smo savremenici velikog Mihaila Miše Janketića“, navodi se u pismu saučešća presednika Vučića.

VUKOSAVLjEVIĆ: MIŠA – POLUVEKOVNI STUB SRPSKOG GLUMIŠTA
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti istaknutog glumca Mihaila Miše Janketića u kome je istakao da je otišao „još jedan od poluvekovnih stubova srpskog glumišta“.Vukosavljević je naglasio da je Mihailo Janketić bio nosilac repertoara svoga matičnog pozorišta, ali i tumač zapaženih uloga na filmu i televiziji.

„Igrao je i Gogolja i Nušića i Sartra, ali je prvi na sceni ovaplotio vojvodu Mišića u “Kolubarskoj bici“. Oprostio se od glume izvanrednom ulogom u seriji “Žmurke“, a ostavio je i dostojno glumačko potomstvo, i kao pedagog i kao roditelj. Slava velikom umetniku“, napisao je Vukosavljević.

DAČIĆ: SVOJIM RADOM MIŠA OBELEŽIO ŽIVOTE SVIH NAS
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici preminulog glumca Mihaila Miše Janketića. „Sa velikom tugom primio sam vest o odlasku Miše, osobe velikog talenta i jedne od najvećih glumačkih legendi, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Srbije, ali i Jugoslavije. Svojom uvek jedinstvenom i sugestivnom glumom, ali i šarmom, Miša je obeležio jednu epohu u jugoslovenskoj i srpskoj umetnosti“, naveo je Dačić.

„Svojim decenijskim radom u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju obeležio je živote svih nas, a, siguran sam, ostaće inspiracija i mlađim naraštajima pozorišne scene i velikog platna. Odlazak Miše, velikog glumca, koji je retko govorio o sebi i otišao tiho, veliki je gubitak za kulturnu scenu Srbije. Nedostajaće nam svima njegova odanost i privrženost publici koja ga je volela i poštovala, a kojoj se on nesebično davao“, kazao je Dačić.

Meni će ostati u sećanju kao osoba koja je na sve počasti koje su joj ukazivane, kao i na sva priznanja koja je dobijao, uvek odgovarao skromno, ističući i zasluge svojih kolega, navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića.

BRNABIĆ: NEIZBRISIV TRAG JANKETIĆA U NAŠOJ UMETNOSTI
Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je danas telegrame saučešća porodici preminulog glumca Mihaila Miše Janketića i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, njegovom matičnom pozorištu. „U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, prijateljima i svim poštovaocima preminulog glumca Mihaila Miše Janketića, legende srpske i jugoslovenske glumačke scene“, navela je ona.

Svojim raskošnim glumačkim umećem i vanvremenskim filmskim, pozorišnim i televizijskim ulogama, Miša Janketić ostavio je neizbrisiv trag u našoj umetnosti, istakla je premijerka. „Uz nesporne glumačke kvalitete, ostaće upamćen kao jedna od najvećih zvezda domaćeg glumišta i zbog svih vrlina koje su ga krasile van scene – skromnost, plemenitost i bezrezervna podrška mladim glumačkim naraštajima”, poručila je premijerka Brnabić. Janketić je preminuo danas u Beogradu u 81. godini života.

RADOŠ BAJIĆ: BIO JE UZOR MNOGIMA – PA I MENI
Reditelj i glumac Radoš Bajić, koji je sa Mišom Janketićem poslednji put sarađivao na seriji „Šifra Despot“ prošle godine, ne može da sakrije bol zbog odlaska velikana srpskog glumišta. Radoš Bajić je neutešan i otkriva da je Miša bio uzor mnogima, pa i njemu:

– Čak i kad je prirodni vodotok života – odlazak tako velikih ljudi koji su zadužili svoj narod , je uvek bolan. Miša Janketić je bio uistinu veliki i jedinstven. Kao umetnik i kao čovek bio je uzor mnogima – pa i meni. Poslednji put smo sarađivali kada je odigrao brljantnu ulogu starog profesora u Šifri Despot. Izražavam duboko saučešće njegovoj porodici – rekao je za Blic Radoš Bajić.

OTIŠAO JE JE VELIKI PROFESIONALAC I UZOR MNOGIMA
Otišao je jedan od najznačajunijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umetnički uzor mnogima, složili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović, Vojislav Brajović i Radoslav Zelenović na vest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kojeg je krasila ogromna posvećenost umetnosti.

„Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi “Kada su cvetale tikve“, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima“, kazao je Vlajčić.

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnijih glumaca koji su obeležili drugu plovinu 20. i početak 21. veka. „Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi. Bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman“, rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od njanznačajnjih srpskih glumaca. „Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko“, kazao je Brajović.Filmski poslenik i upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju Radoslav Zelenović ocenio je da je malo primera u našoj kulturi poput Miše Janketića koji je u svemu što je radio, ostavio dubok trag ne samo zbog velikog broja uloga u pozorištu, na filmu, televiziji, pa i radiju, već zbog toga što su te uloge na najbolji mogući način obeležile pre svega filmsko stvarlastvo na ovim prostorima.

„Nema reditelja, od Puriše Đorđevića, preko Joce Živanovića i Žike Mitrovića, pa do Sloboda Šijana i Darka Bajića, sa kojim nije uspešno sarađivao“, rekao je Zelenović i dodao da je preko 120 filmskih i televizijskih uloga su Janketićeva zaostavština za generacije koje dolaze.

Zelenović ističe da svejedno da li je reč o istorijskim likovima poput vojvode Mišića, bilo da se bavio savremenim temama kao kod Joce Živanovića ili ratnim kod Puriše Đorđevića, Janketićeve uloge se pamte i imaju značajno mesto u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije. “ To je njegova zaostavština za budućnost i mi smo dužni da generacijama koje dolaze skrećemo pažnju na njegovo stvaralaštvo, jer to je najbolji način da se vidi koliko je bio veliki glumac“, rekao je Zelenović.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 15. maj 2019.

MIŠA JANKETIĆ – NjEGOVI DOMOVI BILI SU KUĆA I BINA
Proslavljeni srpski i jugoslovenski glumac Mihailo Miša Janketić otišao je sa ovoga sveta, ali čini se da još dugo neće otići iz sećanja televizijske, filmske i pozorišne publike na ovim prostorima. Nije često davao intervjue, ali je u emisiji „Balkanskom ulicom“ iz 2011. godine nadahnuto govorio o sebi.Uz zvuke omiljenih kafanskih pesama „Stani, stani, Ibar vodo“ i „Dođi da ostarimo zajedno“, sećao se momenata iz svog života.

Rekao je da ne voli mnogo da daje intervjue jer je, kako je skromno smatrao, ispričao sve što je imao, a ne voli da izmišlja. Na pitanje šta ljudi najviše vole kod njega, ispričao je anegdotu sa jednim taksistom koji ga je vozio od pozorišta do kuće. „Pričamo nešto i pitam ga koliko sam dužan. Kaže – ništa, čika Mišo, nemojte, molim vas. Ja vas doživljavam kao člana porodice. Otkako sam mali, gledam Vas. Vi ste sastavni deo mog života, to bi bilo kao da naplatim tati ili stricu“, naveo je Miša taksistine reči.

Često su ga zvali „čika Mišo“, a sećao se da su ga prvi put oslovili sa „čika“ kada je imao samo 18 godina. Išao je Kameničkom ulicom i jedan dečak ga je pitao: „Čiko, izvinite, koliko ima sati?“ Kasnije je na to obraćanje navikao jer je imao mnogo sinovaca i sestrića.

CRNOGORAC – SREMAC – BEOGRAĐANIN
Rođen je u Petrovaradinu, živeo je jedno vreme u Novom Sadu. Za sebe je rekao da je poreklom Crnogorac, rođenjem Sremac a životom Beograđanin. Ipak, prema Novom Sadu je gajio posebna osećanja. „Novi Sad ima nešto gospodstveno u toj nekoj plemenitoj usporenosti, nema tu neke žurbe, nerevoze, mentalitet Vojvođana daje Novom Sadu nešto što je istinski imidž“, rekao je Janketić. I za njega su najčešće govorili da u sebi ima mnogo toga gospodstvenog. „Dobro, možda sam ja uhvatio taj pelcer rođenjem, nisam dugo živeo u Novom Sadu, moji roditelji i ja smo 1941. morali da ga napustimo“, naveo je Janketić.

Tri godine je studirao književnost, želeo je da upiše studije u Novom Sadu, ali je jednostavnije mogao da dobije stipendiju u Beogradu, gde je proveo kasniji život otkako je u njega došao sa deset godina. Smatra da je njegova generacija, zbog svih događaja, bila primorana da mnogo rano sazri.

SLOBODA – OSEĆAJ „ANARHIČNOG“ ŽIVOTA
Na pitanje da li su sedamdesete godine života lepe, rekao je da se ne bi vraćao ni korak nazad. Kaže da je ranije mislio da je osvojio slobodu, ali ističe da imao toliko obaveza u životu. „Sada, u ovim godinama, ja prvi put osetim šta je to sloboda. Mogu da spavam koliko hoću i dokle god hoću. Mogu da izlazim iz kuće, a ne moram. Mogu da uživam u tome da sam odlučujem o svom vremenu, kako ću ga provesti, koju knjigu da čitam, muziku da slušam, s kim da se družim“, rekao je Janketić.

Objašnjava da je ranije bio u zabludi da ima slobodu, ali da je prava sloboda kad čovek ima osećaj da živi „anarhično“. Na pitanje da li je nekada bio spreman da se bori i pogine za neke ideale kao njegovi roditelji, ističe da su mu bile potrebne godine da nađe opravdanje za njih.

„I dan-danas, sad kad imam decu i unuke, ne može da mi bude jasno da neko žrtvuje svoj život i život troje dece, da ih ostave na milost i nemilost tuđim ljudima, da odu u rat, revoluciju da bi se izborili za svoje ideje. Koje su to ideje? Ja sam mislio da to stvarno postoji, jedno vreme dok sam bio idealistički raspoložen, dok sam bio pod pritiskom ideologije u koju sam verovao, mislio sam da je to moguće, međutim, nije moguće“, rekao je Janketić.

Kaže da je to Tolstoj najlepše opisao u „Ratu i miru“. „Ništa se u životu ne može preskočiti. Mora da ti otpadne rep, da se digneš na zadnje noge, da sačekaš, da misliš kao čovek, tako da sam brzo odustao od same pomisli da se bavim bilo kakvom revolucijom, čak ni politikom“, naveo je slavni glumac.

BEZBEDAN U KUĆI I NA BINI
Dodaje da je, uplašen i nesiguran, prvo pobegao u poeziju, ali da ni ona nije mogla da ga sakrije od sveta. „Onda sam se popeo na binu, i kad sam se sakrio iza zavese, onda sam tu bio bezbedan. Data je moja putanja: kuća – bina. To su moja dva doma gde se osećam bezbedno, van tih prostora ja se još uvek ne osećam bezbedno. Jednostavno nisam savladao život van literature i svojih uloga. Valjda nemam talenta za život, imam za uloge“, rekao je Miša.

A njegov talenat za uloge bio je ogroman, o čemu svedoče brojne nagrade, ali još više status koji je stekao među publikom. Najširoj publici bio je poznat po legendarnim ulogama u televizijskim serijama. Malo ko se neće setiti ozbiljnog tumačenja zaljubljenog direktora Paligorića u „Srećnim ljudima“ ili strogog, gospodstvenog ali poštenog Gavrila Gavrilovića u „Porodičnom blagu“.

Trudio se da prenese talenat i mlađim naraštajima. Bio je dugogodišnji profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Porodica mu je bila veoma važna. Bio je oženjen Svjetlanom Knežević. Iza sebe je ostavio četvoro dece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu.

 

Izvor RTS, 15. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u