Putin Pompeu: Nadam se obnovi rusko-američkih odnosa

„Što se nas tiče, mi smo u više navrata rekli da bismo i mi voleli da u potpunosti obnovimo odnose”

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Sočiju da se nada da se razvijaju uslovi za obnovu rusko-američkih odnosa.

Putin je podsetio da je pre nekoliko dana razgovarao telefonom sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i istakao da je stekao utisak da je Tramp posvećen obnovi rusko-američkih odnosa i kontakata, kao i zajedničkom rešavanju pitanja od obostranog interesa. „Što se nas tiče, mi smo u više navrata rekli da bismo i mi voleli da u potpunosti obnovimo odnose. Nadam se da se uslovi koji su za to neophodni sada razvijaju”, rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Ruski predsednik smatra da Moskva i Vašington mogu da održavaju dijalog o pitanju stabilnosti na energetskim tržištima. „Znamo da SAD postaju i već su postale najveći proizvođač nafte. U tom smislu, imamo mnogo toga da razgovaramo u smislu stabilnosti na globalnim energetskim tržištima”, rekao je Putin.

Govoreći o izveštaju američkog specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, Putin je ocenio da je izveštaj objektivan i da je potvrdio da nije bilo dosluha između Rusije i aktuelne američke administracije.

„Uprkos egzotičnosti rada komisije Malera, moramo mu odati priznanje. On je, generalno, sproveo nepristrasnu istragu i potvrdio je da nema nikakvih tragova niti bilo kakvog dosluha između Rusije i sadašnje administracije”, rekao je Putin dodajući da je Rusija od početka odbacivala optužbe o mešanju u američke izbore kao krajnju besmislicu.

Sastanak Putina, Pompea i šefa ruske diplomatija održava se u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov Ručej u Sočiju. U razgovoru učestvuju i savetnik Kremlja Juri Ušakov i direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da bi sastanak mogao da traje od 30 minuta do tri sata.

 

Izvor Politika, 14. maj 2019.

POMPEO: PUTIN VEOMA DOBRO ZNA PROBLEMATIKU NAŠIH ODNOSA
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin veoma dobro zna problematiku rusko-američkih odnosa, kao i da je zbog toga njihov sastanak u Sočiju bio izuzetno produktivan.

„Lepo smo popričali. Putin je bio u potpunosti upućen. Očigledno je da razume sva ta pitanja i to vrlo, vrlo dobro, zbog čega smo veoma brzo uspeli da pređemo na konkretne komponente različitih elemenata odnosa. U tom smislu, sastanak je bio veoma produktivan“, rekao je Pompeo novinarima.

Upitan da li i dalje kritički ocenjuje ruskog predsednika i njegovu politiku kao što je to činio ranije, Pompeo je rekao da se ovde radi isključivo o odnosima između SAD i Rusije, kao i o tome kako da obe zemlje nastave da se kreću unapred. „Stvar nije u ličnostima“, dodao je. „Mi ćemo tvrdoglavo štititi svoje interese. Oni će raditi sve što je moguće da zaštite svoje na isti način“, ocenio je.

Nešto ranije je i pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ocenio susret Putina i Pompea, rekavši da su imali solidan i konkretan razgovor. On je takođe rekao i da su Putin i Pompeo potvrdili početak popravljanja rusko-američkih odnosa.

 

Izvor Sputnjik, 15. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u