SAD se povlače iz Bagdada, Kuvajt u pripravnosti, Kremlj zabrinut

Taj potez stiže usled podizanja tenzija na relaciji SAD-Irak, ali i zveckanja oružjem između SAD i Irana

Administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku. Takođe, Stejt department je saopštio i da ova, poslednja, odluka ima veze sa porastom tenzija u Iranu.

Kako prenosi RT, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije „za hitne slučajeve“ odmah vrati u SAD. Taj potez stiže usled podizanja tenzija na relaciji SAD-Irak, ali i zveckanja oružjem između SAD i Irana. Nekoliko zaposlenih u ambasadi u Bagdadu već je počelo da napušta ambasadu u Bagdadu, kao i zaposleni u američkom konzulatu u Erbilu, prestonici iračkih Kurda.

RT podseća da je administracija SAD u nedelju upozorila građane da ne idu u Irak, a ako su tamo, da budu „uzdržani“ od svega što se dešava. Takođe, suspendovano je i izdavanje viza.

Gotovo istovremeno, Kuvajt je doneo odluku da podigne pripravnost vojske na najviši nivo zbog napetosti u regionu, dok iz Kremlja kažu da sa zabrinutošću prate razvoj situacije oko Irana i SAD.

Takođe, nemački mediji su preneli, pozivajući se na izvore iz vojske, da se ta zemlja povlači iz učešća u zajedničkim vojnim vežbama s Irakom.

Portparol ministarstva odbrane je potvrdio vest uz napomenu da Nemačka ima indicija da sumnja da bu se tokom tih vežbi mogao dogoditi napad od strane Irana.

 

Izvor RT/B92, 15. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u