Alabama potpuno zabranila abortuse

„Ovaj zakon ima mnogo pobornika, a oni smatraju da je njegova pojava plod tvrde vere stanovnika Alabame da je svaki život – dar od Boga“

Guverner američke savezne države Alabame Kej Ajvi potpisala je zakon koji maksimalno ograničava pravo žena na abortus. Taj zakon u Alabami potpuno zabranjuje sve abortuse osim neophodnih da se spasi život žene. Zabrana važi čak i za situacije da je trudnoća nastupila usled silovanja ili incesta.

Lekarima koji se ogreše o ovaj zakon preti kazna zatvora do 99 godina. Žene koje prekrše ovaj zakon neće biti krivično gonjene. Ajvi je povodom stupanja na snagu zakona izjavila: „Ovaj zakon ima mnogo pobornika, a oni smatraju da je njegova pojava plod tvrde vere stanovnika Alabame da je svaki život – dar od Boga“.

Alabama je ovim zakonom uputila direktan izazov odluci Vrhovnog suda SAD iz 1973. kojom je proglašeno pravo na abortus na celoj teritoriji Sjedinjenih Država. Međutim, Alabama na tom putu nije sama. U aprilu su u Indijani faktički zabranjeni prekidi trudnoće nakon tri meseca njenog trajanja. U Ohaju zabrana počinje da važi od momenta kada postane moguće registrovati kucanje srca embriona.

Slične zakone, vezane takođe za „početak kucanja srca fetusa“, donele su ove godine i države Džordžija, Kentaki i Misisipi. Njihov primer može uskoro preuzeti još najmanje pet-šest američkih država. Pobornici abortusa mogu zakone pobrojanih država osporiti u Vrhovnom sudu SAD. Međutim, u tom sudu se odnos snaga promenio u korist protivnika abortusa. Na predlog Donalda Trampa, u njegovom sastavu su se pojavila dvojica „konzervativnih sudija“ – Nil Gorsač i Bret Kavano.

Vrhovni sud verovatno neće opozvati odluku iz 1973, ali je realno da će podržati pooštravanje zakonske regulative koja ograničava pravo na abortus. Narednih nedelja i meseci će se u SAD povodom abortusa rasplamsati eksplozivna politička borba. Njen ishod će imati uticaja i na ishod predsedničkih izbora koji će se održati početkom novembra 2020.

 

Izvor Fakti, 16. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u