Holandija preti: Zatvorićemo granice prema Istočnoj Evropi

„Ono što mi možemo da uradimo, jeste da ponovo uvedemo granične kontrole prema istočnoevropskim zemljama“

Premijer Holandije Mark Rute zapretio je zatvaranjem granica prema Istočnoj Evropi, ako zemlje-članice EU iz tog regiona ne prihvate veći broj izbeglica.

U intervjuu za holandsku televiziju NOS, Rute je izjavio da zemlje-potpisnice Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju imaju i obaveze, tako da ne mogu samo da uživaju prednosti, već moraju da preuzmu i odgovornosti koje sporazum sa sobom nosi. „Neprihvatljivo je da nekoliko zemalja prihvata najveći broj izbeglica. Ono što mi, kao zapadnoevropske zemlje, možemo da uradimo, jeste da ponovo uvedemo granične kontrole prema istočnoevropskim zemljama“, rekao je Rute.

Prema njegovim rečima, istočnoevropske zemlje-potpisnice Šengenskog sporazuma „ponosne“ su na svoje članstvo u Šengen zoni, ali uz to članstvo ide i solidarnost sa zemljama-potpisnicama. Kao primer Rute je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiocima azila, čak ni kada azilanti uopšte ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

U Mađarskoj je u međuvremenu na snazi zakon o zabrani ukazivanja pomoći tražiocima azila, koji zbog toga završavaju na granici na takozvanoj ničijoj zemlji, gde čak ni humanitarne organizacije nemaju pristup.
Kako je izjavio u intervjuu, Rute je o svom planu o uvođenju novih graničnih kontrola za zemlje Istočne Evrope već razgovarao s predsednikom Francuske Makronom, a uskoro će i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Izvor Sputnjik, 16. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u