Merkel: EK neće moći da zaustavi Severni tok 2

„Nova gasna direktiva daće više mogućnosti EK da se suprotstavi realizaciji izgradnje gasovoda. Međutim, zaustaviti projekat je nemoguće“

Evropska komisija neće biti u mogućnosti da zaustavi izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ uprkos novoj direktivi koja je nedavno usvojena, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Projekat je praktično u celosti utvrđen. Nova gasna direktiva daće više mogućnosti Evropskoj komisiji da se suprotstavlja realizaciji izgradnje gasovoda. Međutim, zaustaviti projekat je nemoguće“, istakla je ona, a preneo list Handelsblat.

Merkelova je rekla i da je ključni momenat u izgradnji „Severnog toka 2“ – Ukrajina, zato što Kijev, uprkos tome što će se pojaviti novi gasovod, mora da ostane i dalje tranzitna zemlja za gas. Projekat izgradnje „Severnog toka“ podrazumeva izgradnju dva kraka cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, putem kojih će se ruski gas isporučivati do obale Nemačke preko Baltičkog mora.

Novi gasovod će prolaziti kroz teritorijalne ili isključive ekonomske zone zemalja koje se prostiru duž obala Baltičkog mora – Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Trenutno je izgrađeno preko pola ukupne dužine cevovoda, tačnije, postavljeno je oko 1.200 kilometara gasovoda po dnu Baltičkog mora.

 

Izvor Sputnjik, 16. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u